Business is booming.

Разпореждане: Без целуване на икони по празниците, върбови клонки ще се раздават на открито

0

- Advertisement -

Няма да се забранява влизането в църквите по време на предстоящите празници, каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов

Хората ще трябва да носят предпазни маски, с изключение на свещенослужителите, допълни той.

Църквите ще трябва да осигурят дезинфектант на входа на храма, дезинфекция на повърхностите, редовно проветряване, регулиране на потока на хора, осигуряване доколкото е възможно на отделен вход и изход на храма, при възможност да бъдат намалени църковната служба и ритуал, допълни още Ангелов.

Вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клонки да се раздават извън църквите на желаещите да ги получат.

От 1 май ще се разреши влизането в България да е възможно по три начина – с ваксинационен сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19; с отрицателен PCR или антигенен тест; с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната, каза още Ангелов. Сертификатът се издава при поставянето на втората доза от ваксината.

Опитваме се да направим мерките, подобни на съседните ни държави и почти същите, които ЕК вероятно в края на май със задължителен регламент ще въведе за целия ЕС, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Кунчев обясни, че преболедуването на инфекцията ще се доказва не с документ, издаден от лечебно заведение, а с резултат от PCR тест или бърз антигенен тест и периодът, в който може да се ползва, е до 6 месеца.

От утре ще се разрешат присъствени групови занятия в образователни и езикови центрове и школи при спазване на дистанция от най-малко метър и половина, носене на защитни маски, проветряване на всеки час и дезинфекция, посочи още Ангелов.

След 10 май се очаква да се увеличи броят на класовете, присъстващи в училище.

До края на месеца не се предвижда промяна в мерките за организирането на туристически пътувания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече