Business is booming.

Цветан Цветанов: Цялата държавна машина беше използвана Републиканци за България да не влезе в парламента

0

- Advertisement -

Важно е да бъде съставено правителство без ГЕРБ. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и ТV1.

„Ако ГЕРБ в момента имат определени притеснения, те все пак ще искат да има бързи избори, за да може да запазят и съхранят част от административния апарат“, заяви Цветанов. По думите му изборите не могат да бъдат честни по начина, по който се провеждат и представят сега.

Цветанов разказа, че гласовете на съпругата, дъщеря му и приятелите, с които са гласували в тяхната избирателна секция са били отбелязани като 0 за Републиканци за България. Същото се е случило и с тези на Джема Грозданова и дъщерите й и това не са единични случаи.

„Имаше определен натиск и особено последните 2-3 седмици от кампанията целият държавен апарат работеше затова да бъдат спрени всички тези, които извършваха политическа дейност от страна на Републиканци за България.

В деня за размисъл, когато бях на територията на Велико Търново, по анонимен сигнал привикаха 10 човека, на които им се казваше да подпишат протоколи да не агитират в деня за размисъл, а те нямаха такива намерения. Правиха се обиски на коли, на домове и от тази гледна точка за всички стана ясно, че не сме нито патерица, нито сме имали нещо общо с ГЕРБ. В цялата тази кампания много от политическите субекти лансираха точно тази теза, която беше угодна, за да може все пак да направят всичко възможно, тези които са колебаещи се или симпатизират на Републиканци за България да потърсят някаква друга алтернатива“, каза председателят на партията.

„Най-притеснителното в тези избори е, че държавната машина беше използвана много сериозно, за да бъде увеличена възможността Републиканци за България да не влезе в българския парламент“.

Цветанов разкри, че много от хората са били заплашвани още при тяхната номинация за народни представители от листите на Републиканци за България и един от примерите за подобни действия е в област Кърджали.

„Имаше заплахи към представител от община Кирково затова, че майка му и членове от семейството му ще бъдат уволнени и ще бъдат направени съответните проверки.

Машината работеше много сериозно, за да бъде спрян този ентусиазъм и тази енергия, която имаше в Републиканци за България“, разказа той.

„Убеден съм, че в това което направихме и начина, по който представихме нашите управленски решения може би сега съжаляваме, че не сме в българския парламент, защото смятаме, че темите, които трябва да се дискутират са как да обединим всички тези политически партии за важните решения, които трябва да направи държавата“.

Цветан Цветанов каза, че партията, на която е председател би била част от партиите, които задават новото в парламента, но с политически решения, защото конфронтацията не дава нищо добро.

„В момента има едно противопоставяне, този хаос няма да доведе до съставяне на правителство и ГЕРБ ще има възможността за краткото време за провеждане на нови предсрочни избори, да се окопити и може да се окаже, че те ще бъдат бъдещ печеливш в тези избори, ако бъдат проведени в максимално кратък срок“, каза председателят на Републиканци за България.

Той припомни, че на консултациите при президента Републиканци за България предложи да има видео наблюдение, да имат възможност българите от чужбина да гласуват по пощата – това са неща, с които даваш възможност на хората да гласуват свободно. Относно липсата на резултатите от секциите, когато виждаш нули, а знаеш, че хората са гласували Цветанов попита, къде са тези гласове.

„Ако се направят произволно няколко проверки в секциите ще се види колко много са недействителните бюлетини на Републиканци за България или на други партии, които искаха промяна в българското общество и в институциите в страната“, заяви Цветанов.

Според него конфронтацията в парламента ще върви в две посоки – ГЕРБ ще се превръща в жертва от всичко това, което е за сегашното статукво и всички останали ще започнат да говорят един срещу друг.

„По-важно е партиите, които са извън ГЕРБ да направят така, че да се състави правителство, да се предприемат икономически, социални и законодателни мерки, които да са свързани с важните неща за един кратък мандат на един парламент. Няма как този парламент да има устойчивост за един 4-годишен мандат“, прогнозира Цветан Цветанов.

„По-важно е да има ясна програма за кратък срок от време най-неотложните неща да бъдат приети и да се гарантира честността на следващите избори.

Ако не се предприеме градивен подход от всяка една от парламентарните групи още повече ще падне доверието в българските политици и в българските парламентарни сили“, каза Цветан Цветанов.

Той изрази мнение, че резултатът на ГЕРБ е такъв поради неглижирането на диалог, който трябваше да се води по важни теми като пандемията, икономическото състояние на страната, дори сега и планът за възстановяване и устойчивост, чиято трета версия е предоставена в петък, а срокът е 30 април да бъде предоставен в Брюксел.

Защо ГЕРБ стигна до тук?

Едноличното управление на Борисов и неглижирането на българския парламент особено през последните две години, в които той почти не е влизал след българското председателство, след това имаше една отчетност и след това не е влизал там.

Това изнервяше абсолютно всички. Също така и контролираната медийна среда.

Относно Росица Кирова от ГЕРБ Цветанов разказа, защо в предходните години не е била подкрепена от партията, заради не добрата си репутация за кмет на Видин и то два пъти. Към тогавашна дата той не е знаел, за станалата ясна преди дни информация, че е съдружник с наркобос от Косово.

Цветанов е категоричен, че в тези избори ГЕРБ не сложиха хора с добра репутация, а такива които да им донесат съответните гласове и изрази мнение, че трябва да се направи анализ на хората, които са получили преференции над 9 000, 10 000 или 14 000. „Това е порочен момент за контролиран вот, въпреки че не омаловажава ролята им, защото има и кандидати, които действително събират такива гласове чрез волята на избирателите“.

Цветанов заяви, че не знае от къде са дошли гласовете над 500 000 – 550 000 за ГЕРБ на изборите.

Какво сe случва в службите за сигурност?

„В подобна промяна на управлението винаги има и съответните проблеми, които ще възникват в службите. По-важно е колкото по-бързо се състави правителство, да се види дали са извършени нередности с подобни преназначения и да може действително да стабилизираме службите за сигурност, защото те са ключови, за да може държавата ни да бъде реален партньор с евроатлантическите“, каза още той.

Спорът Русия-Чехия?

„Убеден съм и това, което казва главният прокурор на Чехия и може да се предполага, че има връзка и с отравянето на Гебрев, и случаят „Скрипал“. Вие знаете, когато имаше пасивност от страна на българското правителство и външно министерство нямаше никаква реална и адекватна реакция, която да съответства на всички евро-атлантически правила. Смятам, че в момента също така трябва много внимателно да наблюдаваме ситуацията, която се случва в Украйна. Там има над 150 000 военни, които са от руска страна – такова военно присъствие не е имало. Трябва да се гарантира сигурността в Черноморския регион, но също така да има респектиращи действия, които да бъдат на ЕС, САЩ и на демократичната общност спрямо Русия“, заяви той.

Цветанов припомни, че тогава компетентните органи не са взели на сериозно случая „Гебрев“ и въпросът е дали действително има достатъчно добри събрани доказателства, за да може да се върви към едно обективно разследване.

„В момента данните, които се изнасят и това припокриване на същите агенти, които са били по случая „Скрипал“ и идването на някои от тях в България и това което са били като присъствие в Чехия е сериозен мотив, да се работи по-адекватно и да може да се извадят абсолютно всички детайли и да имаме респектираща роля, в това което прави ГРУ на територията на страната от руските специални служби“, каза още Цветан Цветанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече