Business is booming.

ГЕРБ е в пълна изолация, Борисов спекулира с президентска кандидатура

0

- Advertisement -

Красен Николов, Юрактив България

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов първо обяви в сряда, че е готов да се кандидатира за президент на изборите през октомври, ако се стигне до формирането на служебно правителство. Веднага след това написа статус във Фейсбук, в който отмени първото си изявление и каза, че няма да се кандидатира за държавен глава.

Борисов говори пред медиите, след като бе изписан от болницата заради операция на коляното. Преди два дни премиерът скъса менискус и бе опериран по спешност, което му помогна да избегне явяване в парламента, където трябваше да се обяснява за българския План за възстановяване и устойчивост.

На изхода на болницата той отговори на съвсем ясния въпрос дали ще влезе в битката за президент. “Естествено, като отиде служебното правителство, да”, отговори Борисов.

През последните 15 години Борисов е правил множество заявки, че ще кандидатира за президент. Той многократно е показвал, че е привлечен от позицията, но досега винаги е предпочитал да остане в изпълнителната власт. Сега политическата конюнктура е напълно променена, а неговата партия ГЕРБ е в пълна изолация.

Минути по-късно Борисов написа в социалната мрежа: “Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!“

Посоченият за премиер Даниел Митов (ГЕРБ) ще върне мандата за съставяне на правителство до края на седмицата и президентът ще трябва да го връчи на “Има такъв народ“. Партията на Слави засега мълчи по въпроса дали ще положи усилие да управлява или предпочита служебен кабинет и предсрочни избори.

Борисов говори за възможността новите партии в парламента “да се уплашат” и да не съставят правителство. След това щели да търсят помощ от президента.

“Ако не направят с 165 депутата, значи са бъзливци, значи не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен(Радев) да се бие вместо тях, но – да видим…”, каза премиерът.

На този етап президентството изглежда привлекателна възможност за Борисов. Пред ГЕРБ може и да не отвори скоро възможност да влезе в изпълнителната власт, дори и след формирането на следващото Народното събрание. Изолацията, наложена на Борисов в парламента, изглежда е тотална. В същото време президентството осигурява възможно най-добрия имунитет срещу наказателно преследване и присъствие в политиката поне още пет години.

Ако Борисов се пусне на президентските избори, това означава пряк сблъсък срещу действащия държавен глава Румен Радев, който вече обяви кандидатурата си. Радев засега има подкрепата на “Има такъв народ“ и БСП, но с позициите си през последните две години построи множество мостове и към “Демократична България“.

Борисов е в пълна изолация

В сряда всички парламентарно председставени партии обявиха своя дългосрочен анти-ГЕРБ курс. Първо Йордан Цонев от ДПС обяви, че за партията “детронирането на ГЕРБ ще е основна цел в този и следващия парламент“.

“Вие от ГЕРБ сте най-токсичната партия, която България някога е имала, когато сте на власт и когато сте в управление“, обяви Цонев. ДПС е готово да подкрепи всяко правителство, което не е на ГЕРБ и БСП.

Заместник-председателят на “Има такъв народ“ Тошко Йорданов на свой ред обясни, че няма политическа партия, които иска да се докосне до ГЕРБ.

“Има такъв народ“ продължава да мълчи дали ще приеме да състави правителство, след като ГЕРБ върне мандата.

“Ако отидем на трети проучвателен мандат, всеки трябва да е наясно, че тия в средата на залата (ГЕРБ) биха могли да го подкрепят, което означава коалиция“, каза Йорданов. Това засилва съмненията, че партията на Слави цели служебно правителство и предсрочни избори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова новите в парламента да не отхвърлят протегната ръка на нейната партия. БСП също декларира безрезервно желание да спомогне за отстраняването на ГЕРБ от властта, без да иска властови позиции .“Подаваме ви ръка срещу ГЕРБ, без да искаме нищо“, каза Нинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече