Business is booming.

Български лекар в Германия: Ситуацията е изпусната от контрол

0

- Advertisement -

След 150-200 случая на 100 хиляди ситуацията е изпусната от контрол. Това каза по БНР д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия. Ситуацията в България не е под контрол, а закриването на щаба не е добра мярка, смята той.

На 16 април Министерството на здравеопазването съобщи, че за последните 14 дни най-висока – с над 600 заразени на 100 000, е заболяемостта от COVID-19 в София-град, Варна, Русе, Перник и Софийска област. 

На 18 април съотношението в национален мащаб за Германия е 162 заразени на 100 000 жители.

Можем с ваксина да изградим по-добър и по-траен стаден имунитет, но няма да успеем да се справим с тази вълна на пандемията само с ваксинация. Единствено санитарните и хигиенните мерки могат да пречупят тази вълна, отбеляза д-р Монев, според когото топлото време няма да реши проблема.

Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври, добави той.

По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ д-р Монев смята, че комуникационно погледнато тя е неспасяема. По думите му има „стотици пъти по-добри данни на хората, които се ваксинират с „Астра Зенека“, но числата не работят, защото хората реагират емоционално.

„Към момента все още не сме забелязали ваксините на „АстраЗенека“ да залежават. Има предпочитание към другите ваксини сред младите хора“, разказа д-р Монев за случващото се в Германия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече