Business is booming.

Новите депутати положиха клетва

0

- Advertisement -

Новоизбраните депутати положиха клетва тази сутрин. Първото заседание на 45-тото Народно събрание започна в 9.00 часа днес в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ 2. Заседанието откри най-възрастният присъстващ народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

След изявления от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова се очакват и декларации от ГЕРБ, „Има такъв народ“, „БСП за България“, ДПС, Демократична България, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Депутатите ще гласуват с вдигане на ръка, тъй като електронната система е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Веднага след като положат клетва те ще определят кой ще бъде постоянен председател на Народното събрание. По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, но историята познава и изключения.

Очаква се гласуването да бъде знаково и от него да стане ясно дали парламентарните групи са готови на консенсус в контекста на предстоящото формиране на ново правителство. Също като преобладаващите прогнози за съставяне на министерски кабинет, заради изолацията на ГЕРБ и тук фаворит е „Има такъв народ“. Прогнозите сочат за бъдещ председател на НС Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя влиза в Народното събрание като втора от листата на „Има такъв народ“ в столичния 23-и МИР, където водач бе проф. Андрей Чорбанов.

09:30
Всички народни представители положиха клетва. Някои от тях, които са в карантина, го направиха от домовете си в онлайн видео връзка. Сред тях беше и патриархът е болен и не присъства – човекът, към когото са насочени погледите за съставяне на правителство.

09:00
Заседанието се излъчва пряко от БНТ и БНР

09:00
Мика Зайкова даде начало на първото заседание на 45-ия парламент. Най-възрастният депутат поема председателското място до избиране на постоянно изпълняващ длъжността. Заради липса на техника Мика Зайкова чете едно по едно имената на присъстващите народни представители, които потвърждават с вдигане на ръка.

08:50
Патриарх Неофит не присъства заради здравословно неразположение

08:48
Христо Иванов: Ако ни бъде потърсена подкрепа от „Има такъв народ“, бихме водили разговори
„Демократична България“ не е водила политически разговори с „Има такъв народ“, заяви председателят на коалицията Христо Иванов преди първото заседание на 45-ото НС. „Ако ни бъде потърсена подкрепа, ние с уважение към вота на избирателите, бихме водили разговори. Не можем да дадем никаква банкетна подкрепа, но мнозинството от гражданите, които искат промяна, възложиха тази промяна на „Има такъв народ““, каза още Иванов.

08:45
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова минаха върху червения килим и влязоха през парадния вход на Народното събрание. Държавният глава пожела успех на новия парламент, но отказа да направи по-разширен коментар.

08:43
„Има такъв народ“ влязоха в парламента, ръкопляскайки на протестиращите
Избраните за депутати от „Имат такъв народ“ пристигнаха заедно за заседанието на 45-ия парламент. Те слязоха от автобус, а преди да влязат в сградата, ръкопляскаха на протестиращите отвън. „Най-накрая ще има долу-горе парламент, какъвто искат хората“, бе лаконичният коментар на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов. По-рано стана ясно, че лидерът на втората политическа сила в парламента – Станислав Трифонов, както и другите карантинирани депутати ще се включат онлайн, за да положат клетва и да участват в дискусиите.

08:37
Ивайло Мирчев: Заявката на ГЕРБ за премиер е нелепа
Коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС и „Демократична България“ няма да има, трикове няма да има. Това заяви преди началото на работата на 45-ия парламент избраният за депутат от ДБ Ивайло Мирчев. По думите му заявката на ГЕРБ за правителство с премиер Даниел Митов е „нелепа“: „ГЕРБ няма да получи никаква подкрепа. Това е от малкото хубави неща на този парламент – че партиите успяват да удържат на коалиция с ГЕРБ“. Той посочи, че „Демократична България“ изчаква да види какви ще бъдат действията на партията на Слави Трифонов. Още днес дясното обединение ще вкара „огромен проект законопроекти“ за електронното управление, Изборния кодекс, съдебната власт и лустрацията. „Следващото, което правим, е да изметем модела „Бойко Борисов и Доган“ – ще извикаме Бойко Борисов на парламентарен контрол още утре – да каже защо фискалният резерв е 5,9 млрд. лв., най-ниското ниво от 4 години“, заяви още Мирчев.

08:36
Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов: Един политик не може да бяга от отговорност
Проведохме разговор и премиерът ме е помолил да приема подобна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато ситуацията го изисква. Това заяви пред БНТ минути преди да влезе в парламента номинираният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов. Разбира се, че смятам, че съм подготвен, аз съм от 20 години в политиката, допълни Митов. Като първа политическа партия сме и трябва да сме наясно, че трябва да подходим сериозно, да проведем консултации, има си процедура, обясни Даниел Митов.

08:30
Десислава Атанасова: Ние сме готови да протегнем ръка
Надявам се нашата парламентарна група да е на висотата на изискванията на тези, които ни дадоха своето доверие. Ние сме готови да протегнем ръка и с опита си да допринесем за цялостна визия на НС.

08:26
Вигенин: Има шанс това да бъде един добре работещ парламент
Има шанс това да бъде един добре работещ парламент, защото в този парламент не се очертава желязно мнозинство, както беше в предишните парламенти, където предварително беше ясно, че каквото реши управляващата партия, това ще бъде прието.

08:22
Цецка Бачкова, „Демократична България“: Безусловна подкрепа за кабинет не можем да дадем
Безусловна подкрепа за кабинет не можем да дадем. Ние сме казали, че няма да подкрепим кабинет с мандат ГЕРБ, на БСП и ДПС, заяви Цецка Бачков от „Демократична България“ преди тържественото заседание на 45-ото Народно събрание. Това, че Даниел Митов е бил част от ДСБ и вече не е част, означава, че някъде сме се разделили в ценностите си и целите и това отговаря на въпроса защо няма да го подкрепим, каза още тя.

08:20
Татяна Дончева: Ще се опитам да допринеса за възстановяване престижа на парламента
Ако парламентът одобри моята номинация за председател, ще се опитам да допринеса с нещо за малко възстановяване на престижа на парламента. Днес трябва да споменем такива хора като акад. Благовест Сендов, като Йордан Соколов, като Любен Корнезов, които не само не достигаме, но и сме далеч от тях, да не пропусна Светослав Лучников. Тези хора, които сложиха други летви, други стандарти, допълни Дончева.

08:00
Малка група протестиращи посрещат депутатите с призиви срещу ГЕРБ.

Източник: Дир.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече