Business is booming.

Партиите в задънена улица, чакат ни избори до откат

0

- Advertisement -

Може да гласуваме за депутати още два пъти тази година

Партиите в новия парламент нямат да уцелят ваксата за съставяне на правителство. Това ще се потвърди вероятно още при избора на председател на Народното събрание в края на месеца. Проблемът е, че нежеланието на новите играчи в парламента да преминат червените разделителни линии помежду си ще накара българите да ходят на предсрочни избори за депутати още два пъти до края на годината. Това прогнозираха пред „Марица“ по-първи хора от няколко партии, които прескочиха бариерата на 4 април.

Според тях ГЕРБ няма шанс да сглоби кабинет, дори и под формата на експертен, защото всички други са против. Слави Трифонов пък изобщо няма намерение да използва мандата си за преговори за правителство. Която и да е третата партия, на която президентът ще даде възможност  да се пробва да състави кабинет, тя също е обречена. Причината е отказът на трите протестърски партии за всякаква форма на съвместно управление с ГЕРБ, БСП или ДПС, които пък не могат да се разберат помежду си.

Пропадна и вариантът за анти-ГЕРБ коалиция между Има такъв народ, Демократична България и Изправи се!Мутри вън!, която да бъде подкрепена от социалистите, без те да участват във властта. Вчера сценаристът на Слави Тошко Йорданов обяви, че за тяхната партия такава хипотеза не съществува.

Прогноза, че най-вероятно се върви към нов парламентарен вот,  даде и лидерът на ДБ Христо Иванов. „Ние влизаме в 45-ия парламент с намерението да прокараме конкретни реформи, а не да участваме в правителство на всяка цена – особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП. Готови сме да платим за позицията си и с явяване на нови избори“, обясни Христо Иванов пред Би Ти Ви.

Той подчерта, че пред него и съмишлениците му е предизвикателството да преодолеят „тежката сянка на „трика“, който се случи през 2014 г., когато Реформаторският блок се отметна от предизборната позиция, че няма да се коалират с ГЕРБ. „Предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним“, добави Иванов.

„Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи, се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си задържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме“, коментира още съпредседателят на ДБ. И призна, че остава единствено вариант, предложен от Има такъв народ, за който е „силно скептичен“.

Бързият провал на опитите за съставяне на правителство от сегашния парламент ще принуди президента Румен Радев да го разпусне най-много след месец и половина. Според конституцията още с указа за това държавният глава ще трябва да постанови нови избори, които да се проведат в двумесечен срок. Това означава, че през август отново ще гласуваме за народни представители.  Резултатите от този вот обаче най-вероятно ще са близки до сегашните и ще пратят прескочилите бариерата от 4% в задънена улица. Проблемът е очертаващите се отсега търкания между протестърските партии. Евентуален още по-силен резултат на Има такъв народ може да доведе до опит на Слави Трифонов да стартира процедура за конституционни промени, свързани с въвеждането на изцяло мажоритарен вот и свиване наполовина на броя депутатите. Това обаче не се приема от останалите формации. Разкол между новите играчи оставя като възможен сценарий само коалиция между партиите от статуквото, което изглежда като още по-невъзможна мисия. Така е много вероятно да се стигне до втори поред предсрочни парламентарни избори, които вече може да съвпаднат с президентския вот.

„Сценарият „избори до откат“ вече се обсъжда в партийните централи като съвсем реална възможност, която ще изисква и голям финансов ресурс“, увериха пред „Марица“ високопоставени функционери. За момента обаче никой не се наема да прогнозира как ще се разместят силите след такъв изборен маратон.  

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече