Business is booming.

След безпрецедентния вот: Желанието за промяна – голямо, вероятността за кабинет – малка

0

- Advertisement -

След края на изборния ден и излизането на първите предварителни резултати, какви са възможните сценарии в следващото Народно събрание и ще успеят ли политическите сили да се съберат?

„Вероятността е да не се състави кабинет от така разположените сили, освен ако някой не приеме нещо неприемливо. Тази власт, консенсусна, измислена след падането на тоталитарната власт, която трябваше да произвежда консенсус на политическите лидери – тя очевидно не функционира“, коментира политологът Слави Василев в Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Според него има много неизвестни около 45-ото Народно събрание. Колко партии ще влязат – ВМРО са на чертата. Ще успеят ли силите да създадат кабинет или ни очаква служебно правителство?Василев припомни, че законовият срок не позволява да се провеждат предсрочни парламентарни избори до ноември месец, когато са и редовните президентски избори.

„Суверенът си каза думата. Хората се произнасят за една категорична промяна, но те не се произнасят за тази промяна от вчера. През 2016 г. те казаха „да“ за мажоритарния вот и сега го казват отново. При една нормална кампания, „Има такъв народ“ имаха голям потенциал, те го показа още 2016 г. чрез референдума. Тук за мен истинският проблем е, че още тогава казаха:“искаме рязка и категорична промяна“. Но политиците решиха да си карат по старому – „май вали но по-скоро капе“, посочи социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи, парадоксът на тези избори е, че се очакваше по-ниска избирателна активност да облагодетелства традиционните партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, бел. ред.), но това не се оказва вярно. Според социолога има сериозна криза на доверието в България – хората нямат усещане, че участват във властта. 

„Видях това желание в Софийските секции в Лозенец, в едно малко рилско село. Хората искат да участват в политиката. Искат да направят нещо по-добро. Партиите не са изхабени. Те просто са нежелани„, отбеляза Радева.

И допълни, че политиката става все по-трудно разбираема, все по-трудно обяснима.  

Източник: Bulgaria ON AIR

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече