Business is booming.

Ген. Димо Гяуров с контраверсия: Иван Илиев не е резидентът, макар да е наречен така от разследването

0

- Advertisement -

Иван Илиев не е резидентът, макар и да е наречен така от разследването. Вероятно в случая става дума за различни разклонения на една по-голяма мрежа. Това смята бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

По думите му разкритата шпионска мрежа била на доста ниско оперативно ниво.

„Това не е добър атестат нито за българското военно разузнаване, чиито участници са в нея, нито за руското разузнаване”, заяви ген. Гяуров по Nova News.

„Не ми се вярва това да е самоинициатива, но не е изключено и да е. Разследването ще установи това”, каза още той.

Запитан кое от действията във външнополитическата активност на България би могло да предизвика нарастващ интерес в руското разузнаване, той отговори:

„Не е необходимо да отделяме едно конкретно събитие или действие, за да го ограничим като повод. Дори самият факт, че България стана член на ЕС и НАТО и че излезе от орбитата на влияние на Русия, е съвсем достатъчен за подобен интерес”.

По думите му чуждият офицер обикновено се вербува по-трудно, но в общия случай – по правилата на класическата вербовка.

„Те не са кой знае колко много, принципите са изчерпателен брой. Най-вече се работи за това конкретният човек да бъде мотивиран, да придобие вероятно материална мотивация”, разкри той и допълни:

„По времето на Държавна сигурност и на Съветския съюз се говореше основно за вербуване на идеологическа основа. Много често вербовката протича и на базата на компроматни материали, които ако излязат в публичното пространство могат да бъдат много увреждащи имиджа на лицето”.

Източник: „ФРЕГНЮЗ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече