Business is booming.

Анализаторът Тихомир Безлов предупреди: Купеният вот ще заеме съществена роля на предстоящите избори

0

- Advertisement -

Действителният проблем на България е, че какъвто и да е резултатът от предстоящия вот и дори да се състави ново правителство, политическата нестабилност ще остане. Задават се две кризи: здравно-социална, но и също така политическа.  Това заяви Тихомир Безлов, старши анализатор, Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването „Светът е бизнес“ по Bloombergtv с водещ Ивайло Лаков.

„България се намира в пика на третата вълна и никой не може да каже със сигурност дали броят на заразените ще спадне и кога, и дали ще се върнем отново към по-строгите противоепидемични мерки“.

„Редица страни в Западна и Централна Европа затвориха, а някои дори въобще не са отваряли като Белгия“, припомни Безлов.

„Големият проблем не само за нас българите, но и за останалия свят, беше оптимистичното очакване, че през пролетта на 2021 г. ще има бързо съживяване. В момента всички виждаме, че това далеч не е така“.  

Старши анализаторът коментира, че ефектът на пандемията върху икономики като българската, е забавянето на приходите и неяснотата дали държавните приходи ще се изпълнят съгласно бюджета.

„Новото правителство, каквото и да е то, няма да има какво друго да прави, освен да се занимава с пандемията, т.е. какви мерки и стимули в помощ на бизнеса трябва да бъде предприети“. 

„Дори и ваксинацията да се ускори, това няма да реши проблема с икономическите последици за най-потърпевшите сектори“, допълни още гостът.

„Тепърва предстои банките да излезат от кредитния мораториум … виждаме какво се случи с нашия износ – в сектора на авточастите, текстила … и най-вече в сектора на туризма“.

Купеният вот ще заеме съществена роля на предстоящите избори“, коментира събеседникът, допълвайки обаче, че въпросът е как той ще бъде преразпределен.

„От това, което сме гледали при предишните избори, се вижда, че всички големи системни партии се конкурират за купения вот. Сега вероятно тези партии, които са на ръба, ще се опитат да завземат, колкото могат от него. Но за съжаление купеният вот е вече не само този, свързан с маргинализраните групи. От 2005 г. насам има значителен брой гласоподаватели, които нямат проблем с доходите си, но продават гласовете си, особено в големи градове – от по-възрастни хора до студенти“.

По отношение на разпространението на ваксините в световен мащаб Тихомир Безлов посочи разликата в съдържанието на финансовите отчети на фармацевтичните компании и публикациите в рецензирани научни списания.

„Едно от нещата, които правят впечатление, е, че за разлика от многото медицински публикации, в които имаше множество противоречия във връзка с резултатите от проучванията, във финансовите отчети тези противоречия отсъстваха. Отчетите се оказаха едни от най-добрите прогностични инструменти за развитието на пандемията“.

„Хората, които следяха изкъсо темата за ваксините, знаеха, че Pfizer-BioNTech ще са първи, и знаеха, че AstraZeneca ще бъде изправена пред проблеми“, допълни гостът.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече