Business is booming.

НАП ще взема парите на фирми с помощ „Оборот“ при непредставен отчет

0

- Advertisement -

Всички фирми, одобрени за подпомагане по ковид мярката за оборотен капитал, са длъжни да представят отчет за използваните средства, напомни НАП.  В противен случай ще се наложи да върнат парите. 

Отчетите се подават онлайн – през модула  „Комуникация с УО“ на ИСУН 2020 (Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС).  Срокът, в който кандидатите могат да използват получената подкрепа (т.е. да извършат допустимите разходи) е 3 месеца от датата на предоставяне на безвъзмездната финансова помощ, а месец по-късно предприятията трябва да изпратят и отчета.

Фирмите, участвали и във фаза 1 и във фаза 2 на мярката „Оборот“ (за двата предишни локдауна), трябва да подадат общ отчет. Всяка получена подкрепа трябва да се използва в рамките на три месеца, като срокът за отчитане на изразходваните средства е 1 месец след отпускането на помощта от фаза 2. Кандидатите, които ще участват и в бъдещата трета фаза на проекта, ще подават отчетите си за нея отделно.

Отчетният документ, който кандидатите трябва да подадат през ИСУН, съдържа следната информация:

– кратко описание за същността на проектната дейност, изпълнена за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19;

– кратко описание на извършените разходи;

– периодът, в рамките на който са извършени разходите;

– изпълнение на мерките за информиране и публичност;

– проведена ли е процедура за избор на изпълнител с „Публична покана“ (съгласно разпоредбите на ЗУСЕСИФ и ПМС №160/2016 г.)

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече