Business is booming.

След третата вълна: Болниците са препълнени и пред колапс

0

- Advertisement -

Болниците на много места вече са запълнили капацитета си за прием на болни с COVID-19 и ситуацията започва да става критична. По места липсват както легла за неусложнени случаи, така и реанимационни легла за тежко болните.

С нито едно легло за болни с коронавирус не разполага УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София – нито за леки, нито за тежки случаи, съобщи пред БНР доц. Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика. Той разказа, че при тази вълна обемът на пораженията върху белия дроб е много по-голям, като не е ясно дали това се дължи на късно търсене на помощ или на по-агресивния вариант на вируса. „Няма здравна система, която да не колабира пред такъв огромен приток на болни. Изпуснат е духът от бутилката и ако продължаваме с този темп на хоспитализация, няма как да издържим“, коментира още Пенков.

Изчерпани са по информация на БНР и специализираните легла в болницата в Пазарджик. Пред почивните дни през Спешното отделение на лечебното заведение са минали 409 пациенти с коронавирусна инфекция. „Ситуацията е много напрегната. Увеличихме легловия фонд с 30%, като са включени почти всички терапевтични фургони“, разказа Красимир Темнилов, директор на болницата. Хората се приемат с бърз тест, ако е положителен, за PCR вече не се чака, допълни той. Местата в лечебното заведение се изчерпват за втори път в рамките на две седмици.

Усложнена ситуация отчитат и болниците в Пловдивско. Заради многото болни местният щаб е взел решение за обособяване на допълнителни легла за пациенти с коронавирус.

АЛЪШ-ВЕРИШ

Министерство на здравеопазването да разпореди проверка на постъпващи сигнали за въведени недопустими такси за издаване на сертификат за ваксинация, поиска днес омбудсманът Диана Ковачева. Сертификатът за ваксинация се издава след поставена втора доза от съответната ваксина, като гражданите могат да получат електронен документ през националната здравно-информационна система само ако имат електронен подпис. Хората без електронен подпис могат да получат сертификат от личен лекар или от пункта, където са ваксинирани. Около издаването на новата хартия веднага възникна бизнес – отделни медицинскси центрове решиха да събират такси по 15 лв. Недопустимо е за услуга, която се плаща от държавата – поставянето на ваксина, да се иска допълнителна такса за сертификат, който е безплатен, изтъква омбудсманът. По-късно днес здравният министър Костадин Ангелов съобщи в профила си във Фейсбук, че НЗОК е взела решение сертификатите изрично да са безплатни. „Благодаря за мъдрото решение“, е написал още министърът. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече