Business is booming.

Фактите след края: Българите не харесват Караянчева и 44-ото Народно събрание

0

- Advertisement -


Този състав на парламента приключи дейността си с едва 18% одобряващи работата му

44-ото Народно събрание премина в историята. Депутатите, избрани през 2017 г., проведоха своето последно пленарно заседание вчера. Тяхната работа се радва на одобрение от едва 18% от хората, докато неодобрението е 70% (други 12% нямат мнение). Особено изразително е неодобрението към парламента сред столичаните, младите българи (под 30 г.) и сред възрастните (над 60 г.), сочи национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп” сред 1005 българи по метода „лице в лице“, обезпечено със собствени средства.

Слабо одобрение има и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева – само 25%, докато неодобрението към нея е 58%. 

„Екзакта“ сравни и отношението към това Народно събрание с 43-ото. И тогава, и сега, одобрението към парламента е 17-18%, а неодобрението и към двата състава на парламента се доближава до 70%. Най-голямо недоверие към парламента е имало в края на управлението на Пламен Орешарски, когато 83% от хората не са одобрявали работата му, срещу едва 8.5% доволни.

В последното заседание днес всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, представиха накратко своите впечатления.

Мандататът на 44-то Народно събрание не беше лек. Премина през обществени, политически и геополитически сътресения“, започна Даниела Дариткова – шефът на депутатите на ГЕРБ. Тя призна, че парламентът невинаги е бил на нужната висота, но подчерта, че е постигнал и определени успехи – българското председателство на ЕС, въвеждането на извънредното положение заради пандемията, приемането на образованието като основен и дългосрочен обществен приоритет. За ролята на ГЕРБ Дариткова удовлетворено обяви, че „не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие в труден момент„, и обеща, че партията й ще работи за възстановяване на диалога между политическите сили и институциите.

Корнелия Нинова, която оглавяваше групата на БСП, предпочете да започне с онова, което смята за достойнства на своите депутати. Соцлидерът подчерта, че с хората й продължили „борбата с паралелната държава“, останали са верни на своите избиратели, не са влезли в скрити договорки с властта и са изпълнили поетите към гражданите ангажименти. Нинова описа в тъмни краски бившия парламент – вместо да контролира изпълнителната власт, стана изпълнител на волята на премиера Бойко Борисов; често променя законите – например Кодексът за социално осигуряване е изменян 31 пъти; налага стил на нетърпимост към опозицията и води институционална война с президента Румен Радев.

От „Обединени патриоти“ изтъкнаха, че мандатът на 44-ото Народно събрание е протекъл в условията на перманентна криза, политическо противопоставяне и война между институциите. „Единственото, което липсваше, е съзнанието за общо бъдеще“, посочи депутатът Искрен Веселинов, който говори от името на групата. Той също изброи онова, което патриотите отчитат като свои успехи – „разбиването на посттоталитарното статукво“, под което разбират изместването на ДПС като политически балансьор; преобръщането на „либералния консенсус“, засягащ доходите, семейството и децата; блокираната ратификация на международното споразумение СЕТА; вдигнатата ограда на границата с Турция.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че групата му приключва работата си със самочувствие. „Нямаме нито един лобистки закон и нито един закон в ущърб на българските граждани“, увери той. По негово предложение депутатите почетоха с ръкопляскания българските медици за героизма им в борбата с пандемията.

Председателят на парламента Цвета Караянчева избра да благодари на българите в чужбина, които доброволно са се нагърбили да работят за организацията на изборите. „Всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен. Обществото ни само ще спечели от високата избирателна активност“, увери Караянчева. И завърши с библейски цитат: „Всяко царство, разделено против себе си, запустява и дом, разделен против себе си, пада.“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече