Business is booming.

Омбудсманът Диана Ковачева алармира: 2000 души са без право на глас, защото обслужват машините за гласуване

0

- Advertisement -

2000 души са лишени от право на глас, защото обслужват машините за гласуване. За това алармира омбудсманът Диана Ковачева.

Тя настоява Централната избирателна комисия да отстраните проблема, който пречи на 2000 души технически персонал да упражнят конституционното си право на глас. Тези хора са наети да се грижат за машините за гласуване в изборния ден и поради тази причина няма да могат да отидат да гласуват в секциите си по местоживеене.

За проблема е сигнализирал техник, който е нает от фирмата – доставчик на машините за вота. Той обяснява, че иска да упражни правото си на глас на предстоящите избори, но трябва да гласува извън населеното място, където е регистриран, защото отговаря като техник за машините за електронно гласуване.

В сигнала се посочва, че ангажиментите му са през целия изборен ден и няма да има физическата възможност да отиде да осъществи правото си на глас.

Човекът се е обърнал към РИК-Плевен и към ЦИК, но оттам са му отговорили, че не попада в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване.

В подобно положение били още около 2000 граждани, които отговарят за машините за гласуване като техници.

„Трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, а и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин“, се казва в позицията на омбудсмана.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече