Business is booming.

Либералната демокрация в предизборните програми – пропаганда или платформа

0

- Advertisement -

Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) е обединение на граждани, които искат България да бъде общество с демократично управление и плуралистична политическа система, в което основните права и свободи на хората са защитени и в което законите, политиките и практиките са насочени към екологична и социално-икономическа справедливост. БОЛД направи преглед на предизборните платформи и основни позиции на партиите, като ги сравни с основните задачи пред българската демокрация, изразени в Обръщението на БОЛД, изпратено към всички участници в изборите на 10 март 2021 г.

Въпреки че по-голямата част от партиите декларират подкрепа за европейското развитие на България, само за някои тя е категорично и последователно заявена. Други партии избират да говорят по темата с неясни формулировки като „достойно място на България“ и „национален интерес“. Партиите имат силни и слаби теми, спрямо които оформят платформите си. Определени липсващи теми в някои партии се узурпират от други и по този начин се ограничава възможността за реален дебат. Партиите активно избягват да говорят за социални неравенства, човешки права, нетолерантност, преодоляване на дискриминацията и ксенофобията и социално включване. Това позволява единствено на крайно негативни, изключващи и поляризиращи позиции по тези въпроси да завземат пространството.

Европейска ориентация: да, но

Единствено ГЕРБ и „Демократична България“ заемат ясна и консистентна проевропейска позиция по отношение на България в ЕС и припознават актуални теми като Зелената сделка. Позицията на ДПС и „Има такъв народ“ е декларативно „за“, но с неясноти. ВМРО се обявява против голяма част от европейския дневен ред и подкрепя „Европа на отечествата“. В някои позиции на партиите присъстват неясни формулировки като „достойно място на България в ЕС“ и „защита на националния интерес“ – не става ясно какви са те.
)

Ключови теми: само при някои партии

Темата за гарантиране правата на гражданите да избират органите на държавната и местна власт е важна само за някои партии. Само три партии (Демократична България, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“) предлагат цялостна изборна реформа, която включва, до различна степен и с различни формулировки, възможности за дистанционно гласуване, гражданско наблюдение, изчистване на изборните списъци. ГЕРБ декларативно заявява подкрепата си за свободни и честни избори, а БСП, ДПС и ВМРО нямат позиции по въпроса.

Свободата на медиите е важна в различна степен за различните участници в изборите. БСП и Демократична България предлагат различни политики за подобряване на медийната свобода. „Изправи се! Мутри, вън!“ предлага частични мерки. ДПС и ГЕРБ декларативно заявяват подкрепата си за свободни и независими медии, но не предлагат мерки, докато „Има такъв народ“ и ВМРО нямат позиция по темата.

Засилването на гражданското участие в управлението е важна тема само за някои от партиите. „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ предлагат цялостни политики и мерки за включване и граждански контрол. ВМРО предвижда само подобряване на комуникацията между гражданите и властта, ДПС подкрепя декларативно гражданското участие, а ГЕРБ и БСП нямат позиции по темата.

Отвъд крайната позиция на ВМРО, която се опитва да подчини въпроса за Северна Македония на партийния си дневен ред, ГЕРБ, БСП и Демократична България заявяват подкрепата си за подобряване на отношенията със Северна Македония и предлагат частични мерки. „Изправи се! Мутри, вън!“, „Има такъв народ“ и ДПС нямат позиция по темата.

Неудобни теми: корупция, расизъм, сексизъм и хомофобия, неравенства и социално изключване, деца и семейства

По въпроса за борбата с корупцията Демократична България, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ предлагат цялостна политика и стратегия на различни нива и с различно включване на гражданите. Другите партии предлагат частични законови и административни промени (като платформи и процедури). По този начин въпросът за борбата с корупцията „увисва“ между цялостен подход и отделни инструменти.

Позициите на партиите по отношение на управление на разнообразието и противодействието срещу сексизма, расизма, етническите предразсъдъци, ксенофобията и нетолерантността са частични и изключващи определени социални групи. Липсата на ясни позиции по тези теми позволява откритата расистка, ксенофобска, хомофобска и сексистка позиция на ВМРО да изглежда като единствената възможна. Цялостно липсват позиции по насърчаване на участието на определени групи, преодоляване на дискриминацията и предсразсъдъците, основани на различни признаци, равните права и управлението на социалното многообразие. Почти всички партии заявяват икономически мерки за подкрепата на хората с увреждания, но често това е единствената група, която е директно спомената.

Социалните неравенства у нас очевидно са terra incognita за участниците в изборите. Партиите като цяло избягват да говорят за социални неравенства и подобряване на социалното включване на различни групи. Темата е интерепретирана основно от гледна точка на повишаване на доходите.

Темата за правата на децата и подкрепата за семействата е интерпретирана основно през призмата на демографската криза или чрез икономически мерки, някои от които само за определени групи (биологични семейства, „традиционно семейство“). Единствено „Демократична България“ обръща по-подробно внимание на темата, като посвещава отделна секция от платформата си и предлага темата да бъде изведена в отделно министерство и съответно по-високо в обществения и политически дневен ред. Липсват позиции на принципно ниво за ролята и разбирането за семействата отвъд демографската им роля, както и относно правата на децата.

Управление на пандемията от Ковид-19 и последствията от нея

По отношение на предоставянето на достъпа до ваксини, партиите имат декларативни и частични позиции. Относно възстановяването от пандемията някои от партиите предлагат политики само в някои области, свързани с възстановяването от кризата след Ковид-19. Като цяло липсват позиции за адресиране на последствията в образованието и осведомеността на гражданите. Само част от партиите предлагат цялостна икономическа стратегия за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията („Демократична България“ и ВМРО). БСП и „Изправи се! Мутри, вън!“ предлагат частични икономически мерки, а ГЕРБ се фокусира върху здравната система. ДПС и „Има такъв народ“ нямат позиция по темата.

Либералната демокрация в предизборните платформи

Информация за подхода към прегледа:

Във визуализацията със зелено са отбелязани партиите с последователни подкрепящи позиции по съответния въпрос от дневния ред пред българската демокрация, със светло зелено – частични позиции, с оранжево – тези, които непълно, неясно или само декларативно заявяват позиция и с червено тези, които заемат позиция, проторечаща на ценностите на либералната демокрация. Със сиво е отбелязана липса на позиция.

За изготвянето на прегледа са използвани публикуваните на сайтовете на партиите и коалициите програми, платформи, декларации и позиции, както и извадки от медийни участия и социални мрежи в периода 4.03 – 18.03.2021. Анализирани са само тези партии и коалиции, които имат шанс да влязат в парламента според последното проучване на Алфа Рисърч (26.02-1.03).

Автор: Българска общност за либерална демокрация

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече