Business is booming.

Заради пандемията: Хотелиери и ресторантьори се скараха кой да бъде затворен

0

- Advertisement -

РЗИ София наложи първа глоба за работещо заведение в столицата

Поредният локдаун в COVID-пандемията съвсем изостри отношенията между хотелиери и ресторантьори. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), които представляват основно собственици на хотели, заявиха, че няма да седнат на една маса за разговори с организации като Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ). 

Хотелиерите не желаят да дискутират евентуални общи действия във връзка с наложените ограничителни мерки в пандемията с въпросните две организации на собствениците на заведения, защото през последните месеци те са разединявали бранша. „Говориха против други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори“, припомнят в специално становище от БХРА.

Още при втория локдаун, обявен в края на ноември, СЗБ и БАЗ се възмутиха от работещите ресторанти в хотелите, които не спазват вечерния час и до 50% заетост, като при това приемат посетители, които не са гости на хотела. Сега ресторантьорите призоваха за тотален локдаун и затваряне на работещите ресторанти в хотелите. На това хотелиерите отговориха с призив да се затворят и хотелите, за да може да ползват компенсации.

Още през лятото от БХРА възнегодуваха, че премиерът Бойко Борисов води разговори за антикризисни мерки единствено с председателя на едно от сдруженията на ресторантьорите – Ричард Алибегов, и пренебрегва останалите представители в този сектор.

В същото време от БХРА обявяват, че желаят да обсъждат важни теми с организации и институции, „но при ясни правила и с тези, които не проповядват и не работят за разцепление на целостта на туристическата индустрия в страната“.

Например от асоциацията са предложили на държавата да създаде нова схема за целево подпомагане на хотелиерския сектор, като се предложат компенсации за всички обекти с поне 30% спад на оборотите за определен период.

Хотелиерите вече представиха пред политическите сили искания за коренна промяна на начина, по който се концесионират плажовете, като премахнат конционните такси към държавата, а за сметка на това чадърите и шезлонгите станат безплатни. 

От БХРА настояват още временно да се замрази дейността на неработещи туроператори и туристически агенции, като през този период не се изисква поддържането на професионалната застраховка. Оказва се, че казусът засяга повечето собственици на хотели, които имали и регистрация за туроператор и турагент. Когато се реши да се поднови дейността на съответната туроператорска дейност, това да става само със заявление до Министерство на туризма и представяне на действаща застрахователна полица, предлагат от БХРА.

Оттам настояват и за намаляване на туристическия данък още преди началото на летния сезон. Съгласно действащата нормативна уредба размерът му се определя от Общинските съвети в границите от 0,20 лв. до 3,00 лв. за всяка нощувка, според големината на населените места и категорията на местата за настаняване. Хотелиерите призовават общините да намалят наполовина туристическия данък извън сезона за лица до 18-годишна възраст, както и за хората над 60 години.

Друга тяхно искане е 5-годишен мораториум върху данък сгради за незавършени и невъведени в експлоатация строежи. В момента финансирането на нови проекти и разсрочването на изискуемите от банките суми по кредити, е почти невъзможно, твърдят хотелиерите. Затова при настоящата, изключително трудна за справяне ситуация, голяма част от започнатите обекти, няма да бъдат завършени, но данък ще се дължи от собствениците им. 

Освен това хотелиерите предлагат да се разшири и усъвършенства субсидията от 35 евро за заета седалка в чартърните полети, като те се прилага за автобусен и ж.п. транспорт, особено в крилата на сезона.

От БХРА напомнят и за едно старо искане на Обединените патриоти, което бе отхвърлено от ГЕРБ –  държавата в по-голяма степен да субсидира ваучери за почивки на български граждани в нашите курорти подобно на ваучерите за храна.

Браншът настоява още временно намаленият на 9% ДДС за заведенията, която според тях е една от най-работещите социални и икономически мерки в кризата, да бъде продължен и след края на 2021 г.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече