Business is booming.

Очаквана спънка: Възможно е да не разберем веднага кой печели парламентарните избори

0

- Advertisement -

Напълно е възможно да има забавяне в отчитане на резултатите от изборите. Toва заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров за предстоящите парламентарни избори на 4 април. „Не мисля, че трябва очакваме много голямо забавяне, но ще има огромно напрежение особено в големите райони и там, където броят на мандатите е 10 или повече. Всяка партия може да посочи два пъти повече кандидати, отколкото е размерът на района“, каза Димитров пред БНТ.

Изборният ден ще продължи до 21:00 часа. Най-малко два пъти ще сменят маските си членовете на комисиите си, а санитарните мерки включват да има дистанция между гласоподавателите. ЦИК разчита, че местните власти ще осигурят такива условия, че дистанцията да бъде спазена.

Той се надява организацията да бъде такава, че да бъдат създадени допълнителни места в пунктовете, за да стане по-бързо процесът. Все още не се знаят колко ще бъдат мобилните секции за гласуване на карантинирани на изборите.

Трима ще бъдат членовете на подвижните комисии и ще бъдат със защитно облекло.

ЦИК ще оспори решението на САС за видеонаблюдението. „Моето недоверие идва от това, че не е средство, което осигурява прозрачност в тази степен, в която се твърди, а по-скоро осигурява условие да се създаде известен хаос, суматоха и нещо, което да се превърне в образа на изборния ден. То може по различни начини да бъде провокирано“, категоричен бе Димитров.

Димитър Димитров обясни, че притеснението на „Информационно обслужване“ за сложността на новия формат на броенето на изборните протоколи е основателно. Максимално се стремим да улесним процеса, но той не може да бъде съкратен, подчерта Димитров.

ЦИК не е инстанцията, която може да променя правилата, написани в Изборния кодекс. От ЦИК имат една-две малки идеи, които ще бъдат отразени в методическите указания. От днес започва обучението на Районните комисии и след това Секционните комисии ще трябва да бъдат обучение. Много трудно РИК ще могат да правят присъствено обучение, но трябва да има по един техник на сесия, за да показва как се работи с машината за гласуване, обясни Димитров.

По думите му, ако има проблем, то ще бъде свързан с мобилните секции. В ЦИК нямат съобщения, които да подсказват или индикират за това да има оплаквания от недостиг за ваксини или пък някои да е бил пропуснат.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече