Business is booming.

Обрат! Експертиза на БНБ доказа, че парите от прокурорския удар не са за сватби и кръщенета

0

- Advertisement -

Техническа експертиза на Българската народна банка установи, че фалшивите пари, които бяха иззети преди седмица при шумната акция на полицията и прокуратурата, действително представляват неистински парични знаци, а не просто реквизит за партита. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура.

В заключението на експертите се казва, че серийните номера на банкнотите с номинал от 100 долара са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем. Така напечатани, те са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи като нишка, воден знак и други. В случая иззетите банкноти са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на фалшивите пари, предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства. По данни на прокуратурата единият от обвиняемите е изпълнявал длъжността „печатар“ съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала – висше учебно заведение. Халето, в което е открита печатарската машина, е отдадено под наем на фирма, чийто управител в бивш ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, твърди държавното обвинение. Освен това БНБ е установила, че иззетите пари са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

„Сега“ припомня, че преди седмица двамата обвиняеми по делото за изготвяне на неистински парични знаци бяха освободени от ареста с най-леката мярка за неотклонение „Подписка“. Първоинстанционният съд се съгласи с доводите на защитата, че става дума за реквизитни пари, а откритата печатарска машина чисто технически нямало как да печата фалшификати, тъй като е произведена през през 1987 г. За съдебния състав остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита, че парите не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията).

Мъжът и жената бяха задържани, след като разследващите разкриха печатарска машина в помещение на Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, което е било отдадено под наем. В дома на обвиняемата пък са намерени 1 800 000 фалшиви долара. От прокуратурата съобщиха на брифинг, че имат подозрения за сериозна схема за трафик на фалшиви пари към Украйна и Западна Европа. Мъжът и жената приемали поръчки за печатане на парите, като получавали около 10% от стойността на поръчката.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече