Business is booming.

Текат последни два дни за искане на кредитна ваканция от бизнеса

0

- Advertisement -

Хотелиери настояват за нов мораториум за вноските по банкови заеми

Текат последни два дни за подаване на заявления пред банките за отсрочване на заеми. 23 март е крайната дата, до която граждани и фирми, останали без работа и доходи заради ограничителните ковид-мерки, може да поискат до 9 месеца гратисен период за погасяване на кредитите си. Банките пък трябва да приключат с одобренията до 31 март.

Големият въпрос е дали ще има поредно удължаване на кредитния мораториум. Финансисти и икономисти са разделени в мненията. Част от тях смятат, че трети мораториум няма да се отрази добре на банковата система и не е здравословeн за икономиката. Други са смятат, че при поредното затваряне на бизнеси и временна загуба на работа и доходи за работещите в тях, мярката е основателна, за да не влоши още повече финансовото положение на длъжниците. 

Механизмът за отсрочване на банкови заеми стартира в средата на март 2020 г. и бе първата антикризисна мярка в подкрепа на хората и фирмите. Първоначално максималният срок за отсрочване на задълженията по лихви или главници по кредитите бе 6 месеца, но впоследствие, през декември 2020 г., бе удължен с още 3 месеца. До края на март бе удължен и срокът за подаване на нови заявления за отсрочване. Това означава, че фирми и граждани, чиито заявления бъдат одобрени тези дни, ще получат гратисен период за погасяване на заемите си до края на годината.

Снимка: offnews.bg

Кредитната ваканция се оказа и най-търсената антикризисна мярка от пострадалите от ковид-кризата. При cтapия peжим нa шecтмeceчния мopaтopиyм зaявĸa зa oтcpoчвaнe пoдaдoxa близо 95 хиляди граждани и над 14 хиляди фирми зa заеми oбщo нaд 9.5 млpд. лeвa – oĸoлo 14% oт вcичĸи oтпycнaти y нac бaнĸoви зaeми. Одoбpeниe зa oтcpoчвaнe пoлyчиxa зaeми зa 9 млpд. лeвa. Все още няма обобщени данни колко фирми и работещи са се възползвали от удължаването на мораториума. По последни налични данни на БНБ с действащи към 31 януари 2021 г. договори за отсрочка са 13 174 фирми и 82 010 граждани за общо 8.3 млрд. лв. заеми. 

Всъщност решенията за въвеждане на кредитна ваканция и последващо удължаване или променяне на условията се взимат от Европейската комисия и от Европейския банков орган. Централните банки само одобряват правилата за местната банкова система. Цяла Европа е изправена пред разрастваща се нова вълна на пандемията, заради което страните членки продължават да налагат нови или да удължават съществуващите ограничителни мерки. Поради тази причина не трябва да се изключва и трети кредитен мораториум.

У нас банкери и финансисти вече предупредиха, че от април, след изтичане на сегашния мораториум, се очаква ръст на необслужваните кредити. Самата БНБ обяви, че очаква „увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити“. 

„Възможно е да има трети мораториум, но поредно удължаване не е здравословно, а единствено отместване на проблема“, коментира бившият шеф на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Според него нищо драматично няма да се случи след приключване на мораториума. „Банките заедно с клиентите си, които все още са затруднени да обслужват кредитите си, ще намерят рационално решение“, казва Хампарцумян.

„Малко вероятно е да има нов кредитен мораториум. Твърде дългото отлагане на обслужването на задълженията ще се отрази зле на потребителите и на целия сектор“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. Неговият съвет към тези, които продължават да не могат да обслужват заемите си след изтичане на 9-месечния гратисен период, е да се обърнат към своята банка за приемливо решение за двете страни.

И докато тези потребители може да преговарят с банките, то клиентите на фирмите за бързи кредити нямат тази възможност. „Голяма част от безлихвените заеми от ББР отидоха за погасяване на бързи кредити, а не за подкрепа на хората, останали без доходи. Така тази добра иначе антикризисна мярка, не бе реализирана добре“, коментира Тошев. 

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) вече поставиха пред вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова въпроса за удължаване на 9-месечната отсрочка за погасяване на банковите заеми. Така няма да се допуснат фалити и браншът ще може да се подготви за рестарт през летния сезон, смятат от БХРА. Министър Николова ги е запознала с писмо на Асоциацията на банките в България, в което се посочва, че всяка банка е готова индивидуално да разглежда случаите на своите клиенти.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече