Business is booming.

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

0

- Advertisement -

Ердоган извади Турция от Истанбулската конвенция. Но причината не е „джендърът“ – според консервативните кръгове в страната тя насърчавала разводите.

Дойче Веле

Турция се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана накратко Истанбулска конвенция. Решението на президента Реджеп Ердоган беше публикувано в официалния държавен вестник в събота.

Конвенцията на Съвета на Европа от 2011 година е първият по рода си международен обвързващ документ против насилието над жени и деца. Споразумението третира още широк кръг от посегателства, сред които изнасилванията от брачния партньор, домашното насилие и гениталните осакатявания.

Консервативни турски политици настояваха за изваждането на страната от Истанбулската конвенция с аргумента, че тя била вредна за семействата и насърчавала разводите. Министърката на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут написа в „Туитър“, че турското законодателство и конституция давали достатъчно гаранции за правата на жените. „Нашата правна система е динамична и достатъчно силна, за да приложи съответните разпоредби, когато това се налага“, гласи нейното съобщение.   

„Граждани втора категория“

От Съвета на Европа определиха турското решение като „катастрофални новини“ и „тежък удар“ върху усилията за осигуряване на по-добра закрила за жените. Излизането на Турция от конвенцията застрашава защитата на жените не само в Турция, а „в цяла Европа и отвъд нейните граници“, се посочва в декларацията на организацията.

Също и турската опозиционна Републиканска народна партия CHP разкритикува остро стъпката на правителството. Заместник-председателката Гьокче Гьокчен обяви, че след излизането на Турция от конвенцията жените ще продължат да бъдат „граждани втора категория“. Тя предупреди, че това е равносилно на разрешение „жени да бъдат убивани“. През последните месеци хиляди турски жени участваха в демонстрации в Истанбул и други големи градове с настояване Турция да не се отказва от ангажимента си към конвенцията.

Случаите на насилие над жени зачестяват

Насилието над жени е огромен проблем в Турция. По данни на организацията „Ще спрем убийствата на жени“ през миналата година най-малко 300 жени са били убити от мъже. На 8 март, Международния ден на жената, турският президент Ердоган заяви, че работи е намаляване на насилието срещу жените и за заздравяването на семейството като институция, чийто фундамент са „мъжът и жената“.

В България, където според оценката на специалния докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович въпросите около насилието над жени и домашното насилие също будят сериозна тревога, през 2018 г. Конституционният съд постанови, че Истанбулската конвенция противоречи на конституцията. Решението беше предшествано от бурен обществен дебат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече