Business is booming.

На изпроводяк: Кабинетът внезапно се разбърза за нов правителствен център

0

- Advertisement -

Комплексът на територията на “София тех парк” ще включва 75-метрова сграда и ще е с над 100 000 кв. м. площ

„Държавната консолидационна компания“ и „София тех парк“ изненадващо са задвижили обсъждан отдавна проект за изграждането на нов правителствен комплекс край „Цариградско шосе“, в близост до кръстовището при „Арена Армеец“. Двете държавни дружества са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността „Къро“, като въпреки сложната обстановка и ограниченията ПУП-ът е изработен бързо и е минал през всички обществени обсъждания.

Главният архитект Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март и ако заповедта не бъде обжалвана, ще отвори пътя пред самото проектиране и строителство, сигнализираха пред „Сега“ жители на район „Младостт“, към който попада теренът на парка.

Снимка: „СЕГА“

Според одобрения от главния архитект на София Здравко Здравков нов устройствен план комплексът ще бъде изграден на територията на два имота с обща площ от 24 811 кв. м. На този терен се предвижда да има комплекс от офис сгради с две високи тела – едното със 75 метра кота корниза, второто – с ограничение до 50 метра. Ще има и надземен гараж с ограничение за кота корниз до 20 метра.

Двата имота попадат в смесена многофункционална зона според общия устройствен план на София и позволеният коефициент на интенизвност на застрояването е 3,5. При квадратура от 24 811 кв. м. това означава максимална разгъната площ на комплексна от 87 500 кв. м. над земята и 25 000 кв. м. подземно строителство, обясниха архитекти. Според заповедта на Здравков, с която е одобрен пупа, новото предназначение на имота е за „правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация“ (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк). „Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна нужда за създаване на правителствен комплекс от сгради за държавната администрация“, пише още в заповедта на Здравков. 

В момента няма никаква яснота какво точно се предвижда да се помещава в новия правителствен комплекс. Според експерти инвестицията в подобен мегакомплекс ще е на стойност от поне 100 млн. евро. Няма ясно ще бъде ли проведен и конкурс за проектиране на комплекса. Малко повече яснота има по въпроса кой вероятно ще бъде инвеститор в строежа – „Държавната консолидационна компания“.  Идеята за изграждане на правителствен център на това място не е нова, като последният път, в който се чу за нея, бе през септември, 2019 година. Тогава правителството взе странно решение в бъдеще време – да премести министерство на здравеопазването в нов правителствен комплекс в нов правителствен комплекс, който щял да бъде изграден в срок от 21 месеца. Здравно министерство бе първото нарочено да се мести в този център ведомство, като заеманите от него две сгради в центъра на София – на „Александър Стамболийски 39“ и на „Св. Неделя“ 5, ще се предоставят след местенето съответно на Висшия съдебен съвет и Върховния административен съд.

В решението на кабинета  (N 542 от 13 септември, 2019 г. ) като място на изграждане на бъдещия комплекс се сочат именно двата имота, за които сега е разработен и подробен устройствен план. Първият радетел за нов правителствен център на 4-ти километър бе бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе амбициозен международен конкурс за новото сити на София. Тогава се споменаваха космически числа за реализацията на проекта в размер на близо 5 млрд. евро. 


БЪРЗАНЕ

Впечатляващи са сроковете и моментът, в който е предвижена цялата преписка около промяната в подробния устройствен план. Главният архитект Здравко Здравков се е разпоредил да се изработи проекта на нов ПУП на 5 ноември, 2020 г. Заповедта е била съобщена на заинтересованите лица от район „Младост“ на 18 ноември – в най-тежкия пик на заразата. Самият проект е внесен за одобряване на 27 ноември. На 15 януари е изпратен за ново съобщаване на заинтересованите лица в „Младост“, няма постъпили възражения в 14-дневен срок. ПУП-ът е одобрен окончателно от главния архитект Здравков на 9 март. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече