Business is booming.

Експерти съветват: Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

0

- Advertisement -

За една година може да се окажете със суми от 30-40 лв. на червено

Забравени банкови сметки, по които няма средства или са останали съвсем дребни суми, може да се окажат много коварни. Освен неочаквани разходи, те може да ни докарат и далеч по-големи неприятности, като например попадане в регистъра на кредитните длъжници.

„Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници“, съветва финансовият анализатор Иван Стойков от платформата „Моите пари“. Това най-вече важи за разплащателните сметки, при които има месечна такса за обслужване. Такава такса банките налагат и за голяма част от спестовните сметки на клиентите си. Масово тарифата за обслужване на банковите сметки от година насам е 3-4 лв. на месец. За разплащателните сметки, които са в пакет с дебитна карта на същата банка, таксата е по-ниска – около 2.50 лв. на месец.

Липсата на средства по сметка далеч не означава, че банката автоматично ще я закрие. Така месечните такси за обслужване остават да текат и клиентът за една година може да се окаже на червено със суми от порядъка на 30-40 лв. „Понеже дължимите такси не могат да бъдат прихванати от празната сметка, те ще бъдат оформени като неразрешен овърдрафт. Това е кредит, който ще бъде отразен в Централния кредитен регистър“, предупреждава Иван Стойков. А попадането в регистъра като нередовен длъжник ще създаде проблеми при бъдещо теглене на заем.

Снимка: „СЕГА“

Стари дебитни карти, по които няма никакво движение на средства, също крият опасност да се окажете длъжник на банката. Често хората забравят за картата, по която вече не получават заплатата си – било заради лична смяна на банката или заради смяна на работодателя, който превежда възнагражденията по сметка на друга банка. В тези случаи също трябва да се поиска изрично закриване на картата, за да не се трупат разходи по обслужването й.

При непрекъснато вдигащите се цени на банковите услуги е добре сметките с дребни суми да бъдат обединени в една, съветват експертите. Така разходите за такси намаляват, а и няма опасност да се окажете с празна сметка или на червено. Обединението на портфейли е и една от причините през последните две години статистиката на БНБ да отчита усилено закриване на сметки под 1000 лв.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече