Business is booming.

20% от децата с Ковид се приемат в болница по настояване на родителите

0

- Advertisement -

В около 20% от случаите, децата с коронавирус се приемат в болница по настояване и крайно притеснение от страна на родителите, а не по категорични медицински показания. Това коментира в инстаграм профила си д-р Теа Александрова от педиатричното отделение на „Пирогов“, цитирана от OFFNews

В своя публикация тя споделя факти, на база личните си наблюдения, с цел да се предостави малко по-достъпна информация на родителите.

Ето какво сочи професионалният ѝ опит от началото на пандемията:

Наистина се усеща чувствително нарастване на броя заразени деца, преминали амбулаторно и приети в болницата.

Най-често децата идват при нас без симптоми или с минимални симптоми, но контактни на болни родители, които са крайно притеснени и тревожни от възможните прояви.

В около 20% от случаите децата се хоспитализират по настояване и крайно притеснение от страна на родителите, а не по категорични медицински показания.

Децата с по-тежко протичане на инфекцията често пъти са с някаква форма на наднормено тегло/обезитет (потвърдено от научната литература).

Ако през ноември децата с тежка пневмония, приети в отделението бяха около 15-годишни, сега са около 10-годишни.

Не е ясно какви са дългосрочните последствия за белодробната функция при тежко протичаща ковид пневмония.

За повече от година, поне в опита на „Пирогов“, смъртните случаи на деца от Ковид се броят на пръстите на ръцете.

За голяма част от децата ковид инфекцията протича безпроблемно. Въпреки това има някои последствия, макар и рядко, които не могат да бъдат предвидени. Затова спазвайте и се доверявайте на противоепидемичните мерки или се имунизирайте. Нито острата инфекция, нито постковиден синдром имат специфично лечение, единствената ефективна борба е превенцията, предупреждава д-р Теа Александрова и напомня, че има и други инфекции освен COVID-19.

Източник: Offnews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече