Business is booming.

Хотелиери настояват държавата да плати PCR тестовете на чуждите туристи

0

- Advertisement -

Браншът настоява „зелените коридори“ за гостите от чужбина да бъдат отворени преди 1 май

„Зелените коридори“ за чуждестранните туристи у нас, които са ваксинирани, преболедували коронавируса и имат антитела или представят отрицателен PCR тест, да бъдат въведени няколко дни преди обявената дата за старт на летния сезон 1 май.

За това призоваха хотелиери, които разчитат на гости от чужбина по време на Великденските празници. Най-голям интерес от по-ранното отваряне на международните туристически пътувания и въвеждането на „зелени коридори“ имат курортите ни по Северното Черноморие. Традиционно по Великденските празници те посрещат хиляди посетители от Румъния. 

„Преди да говорим за лятото, да помислим за почивките около Великден. Разпети петък е на 30 април, затова „зелените коридори“ трябва бъдат отворени около 28 април„, коментира пред БНР Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. „За съжаление датата 1 май не беше консултирана с бранша. Каквито и зелени коридори да се отварят след 30 април, те ще са закъснели. А за нас са важни приходите около Великден, защото ще ни осигурят свеж ресурс, с който да се подготвим за високия летен сезон“, уточни Косев.

Хотелиерите настояват държавата да поеме разходите за PCR тестове на пристигащите у нас чуждестранни туристи, като антикризисна мярка в подкрепа на бранша. И отново дават примери с румънските курортисти, които обикновено пристигат със семействата си в страната ни. „В момента имаме около 20% румънски резервации за Великден, но постоянно има анулации, защото разходите за такъв тест за всеки член на едно семейство са прекалено високи“, посочи Косев.

Браншът има още едно предложение – държавата да поеме разходите за PCR тестовете на традиционно наеманите в туризма украински работници.

В понеделник вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова издаде заповед за единните правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти през летния сезон 2021 г. Те повтарят миналогодишните правила и са задължителни за прилагане от всички видове туризъм и във всички места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, спа центрове, плажове, автобусен транспорт. 

На морските плажове трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 чадър, т.е. през минимум 4,5 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или от едно семейство.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече