Business is booming.

Първан Симеонов: Колкото повече хората се страхуват от коронавируса, толкова по-голямо е доверието към здравните власти

0

- Advertisement -

Докато ваксините бяха още хоризонта, имаше повече ентусиазъм. Когато станаха реалност, настъпи разколебаване. Последното ни изследване показа, че предразположението към ваксиниране се върна… Желанието за ваксиниране расте с ръста на заразата. Обществото вижда надежда във ваксините“. Това каза пред БНР социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. 

По думите му колкото по-голям е страхът от коронавируса, толкова по-голямо е доверието в здравните власти…

„Все повече политическата ситуация трудно се различава от здравната. Ние харесваме най-малко личностите, които най-много познаваме. Всички в България имат минусов рейтинг, изключение прави президентът. Лекарите са сред най-уважаваните – те са нови, страхът извиква упование, част от съсловието се увлече в медийните участия. Пресищането с медицинска и статистическа информация е логично, но прекаляването води до хаос и до ступор“.

В предаването „Неделя 150“ Симеонов допълни:

„Високият вирус ще разколебае групата, която не е твърд електорат, но има опасност твърдият електорат – в лицето на възрастните хора, да останат вкъщи и да не излезе да гласува. Ниската активност ще повлияе нееднакво на всички. Дано у властта няма инстинкт да се възползва от ниската активност“.

Социологът посочи седем формации, които се състезават реално за парламента.

„От активността зависи бариерата. Колкото по-ниска е бариерата, толкова повече шанс имат формации около нея… ГЕРБ и БСП с лека преднина на ГЕРБ. „Има такъв народ“ и ДПС са на сходни позиции. „Демократична България“ вероятно ще разчитат на вот отвън и на финален спринт. Около и над ръба са „Изправи се! Мутри, вън!“ и ВМРО. Но ситуацията е толкова турбулентна, че всяка една моментна снимка е условна, камо ли пък прогноза“.

Според Първан Симеонов най-интересното питане е вечерта на 4 април дали сражаващите се институции ще приемат изборите.

„Парламентарните избори са нулев тур за президентските, които ще имат и втори тур“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече