Business is booming.

Отиде си Косьо Марков

0

- Advertisement -

На 71-годишна възраст след усложнения от Covid-19 почина Константин Марков, музикант и композитор, основател и басист на група „Тангра“.Роден е на 3 октомври 1949 г. в София.От края на 60-те години на миналия век става част от група „Бъндараците“, а през 1976 г. основава легендарната група „Тангра“.

Константин Марков навлиза в света на рока, вдъхновен от „Бийтълс“. Първо свири с „Бъндараците“, участва в групите на Емил Димитров и Лили Иванова, през  1976 г. създава една от емблематичните за българския рок група – „Тангра“. През годините тя претърпява различни трансформации, а почти всяка песен става хит – „Бъди, какъвто си“, „До последен дъх“, „Жулиета“, „Оловният войник“, „Богатство“, „Нашият град“, която е задължително изпълнявана по няколко пъти на концертите из страната.

Константин Марков и Кирил Маричков заедно създадоха първото рок радио „Тангра“.

„Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика и, разбира се, най накрая –  начин на живот“, каза в интервю за БНР музикантът. Той е автор на сигналите на много от предаванията на Националното радио – „Графити по въздуха“, „Музикална суматоха“, „Рок лавина“ и др.

Песните, които остават незабравими за слушателите, вълнуват, защото идват от преживяното и минават през сърцето:

„Трябва да се разбере, че, за да имаш успех в музиката, както разбира се и във всяко едно изкуство, трябва да си много искрен. А пък още по-силно става, когато ти – по един или друг начин, пресъздаваш това, което преживяваш чрез музика и чрез текст, разбира се“, каза Константин Марков в едно от последните си интервюта за програма „Хоризонт“ на БНР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече