Business is booming.

Проучване: На село пием ракия и ядем хляб и месо, в града – уиски и плодове и зеленчуци

0

- Advertisement -

Доходите в града и на село се различават драстично – почти 40%. Естествено, различават се и от къде идват и за какво се харчат. Средният годишен доход на човек в страната е 6592 лв. Но в градовете разполагат средно със 7143 лв., което прави по 595 лв. на месец, а в селата само с 5115 лв. на година, или месечно по 426 лв. Тези суми са доста малки, на фона на средната заплата, която надмина 1460 лв., показват данни на НСИ, цитирани от „Труд“.

Заплатите в градовете осигуряват близо 60% от доходите в домакинствата, а в селата – само 44,8%. Семействата в градовете получават от заплати 78,8% повече пари, спрямо тези в селата. За сметка на това в селата домакинствата взимат повече пари от пенсии. На село пенсиите формират 35% от семейния бюджет, при 25% в градовете.

В селата получават и повече семейни добавки за деца и други социални помощи. В селата печелят и от продажба на собствена селскостопанска продукция, докато в градовете такива доходи почти няма.

В градовете хората харчат много повече пари за данъци, транспорт, мобилни телефони и образование спрямо жителите на село.

В града се дават и повече пари за храна, но пък на село хапват повече калории – средно по 2510 на ден (срещу 2210 калории на ден в града).

За прехрана отиват 29% от разходите на семействата в градовете и 31,4% от парите на жителите на село.

Най-драстично е разминаването на трапезата при хляба, плодовете и ракията. Всеки жител на градовете изяжда по 72,5 кг хляб на година, срещу 109 кг в селата. В селата хапват и малко повече месо и месни продукти. В градовете ядат повече плодове и зеленчуци, отколкото в селата – 53,5 кг плодове и 74 кг зеленчуци на година срещу 47,3 кг плодове и 69,2 кг зеленчуци.

На село се пие повече ракия и вино, докато гражданите при потреблението на бира, уиски и водка.

Всеки жител на градовете пуши средно по 766 цигари годишно, при 645 цигари в селата.

Любопитно е, че на село хората харчат малко повече пари за здравето си, отколкото в градовете. И тъй като доходите на село са по-ниски се оказва, че за здравеопазване в селата отиват 7,8% от разходите на семействата, при 5,8% в градовете.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече