Business is booming.

Личните лекари разкриха: В разпределянето на ваксините има финансови интереси

0

- Advertisement -

На личните лекари са раздадени 50-60 хил. дози, а записаните са 500 000, казва шефът на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов в интервю за БТВ.

 Д-р Миндов, в интервю за Би Ти Ви преди ден казахте, че заради финансови интереси се заобикалят приоритетните групи и не се ваксинират хората от четвърта фаза – лицата над 65 г. и хронично болните, които са и най-рискови. Какво имахте предвид?

– Става дума за 10-те лв., които се дават за поставяне на ваксина. Големите 10 лв., дето ги дават! Те се дават на всички, не само на личните лекари. За какво е тази борба според вас? Не че се заобикалят приоритетните групи, просто не се дават ваксини за тях. Те гледат бройката – големият брой ваксинирани, а не се гледа качеството – качеството са групите, които трябва да са приоритетни. Ако се даваше по 10 лв. на приоритетна група, а 5 лв. на другите, щяха да търсят само приоритетни групи, ама не са се сетили. Аз така си мисля вече! Не знам дали са само финансови, или има и други интереси. Пак казвам, парите отиват при всички, поставили ваксина. Не е въпросът до парите, а до това, че хората искат, а няма с какво да се ваксинират – точно тези, които са най-зле.

– Колко пъти се редите на опашка вие, колко ваксини получихте и успяхте ли да ваксинирате всички свои пациенти?

– Аз имах 80 записани за ваксиниране пациенти и успях още в началото, когато нямаше ограничения, да взема 8 флакона и да ваксинирам всички. В момента обаче имам още желаещи – около 30-ина. Затова отидох пак, но не можах да взема. Дори не ни пускаха лекарите в РЗИ, като че ли сме някакви клошари. Това е подигравка с нас. Горе лъжат, казват, че няма ваксини, а хладилникът е пълен. Питам ги: „Защо не пишете, че няма ваксини, не поставите табелка?“. „Няма да поставим!“. Питам: „Кой ви нареди това нещо, кой ще поеме отговорност за тези, които не са ваксинирани? Дайте ми документ, че съм дошъл и не сте ми дали“. Отговорът е: „Не може!“. Сега подписахме анекс към рамковия договор, според който личните лекари сме длъжни да ваксинираме всеки, който има желание. Как ще се защитя утре аз, ако някой каже, че не съм ходил и не съм взел ваксини? 

– Колко ваши колеги са получили ваксини и колко не са успели?

– Нямам такава статистика, но в София личните лекари са получили не повече от 20 000 дози. Това са 2000 флакона. Някои колеги са взели по 2-3 пъти, други по един път. Във Варна няма почти нищо. В Пловдив по едно флаконче им дават, смешни количества, а на центровете се дава приоритетно. Имам колега с по 200 записани човека, друг с по 400 души, а взел 3 флакона само. Това са хора, записани от януари, а ги превариха всички, по стар български обичай. В страната са получени около 50-60 хиляди ваксини, а записаните при личните лекари са 500 000 човека. Това ни е проблемът на нас – че няма ваксини. Беше обещано ваксините да се разпределят 50 на 50, а от последните 75 хиляди дози, които пристигнаха, получихме само 25 хиляди, останалото е по центровете. Искаме обратно съотношение, докато приключим с четвърта фаза.

– Как да стават по-цивилизовано доставките, че да не чакат личните лекари по такива опашки?

– Оставете доставките, въпросът е, че няма разпределение. То е сбъркано. Не може центровете, които гонят само финансов интерес, да получават приоритетно ваксини. Те нямат друг интрес – нито си познават хората, нито ги проследяват. Всичко при нас се връща после. Те само бодат наред на конвейр, а ние им берем после и болничните, и разправиите, и постваксиналните реакции. А за нас няма ваксини! Не е за парите, а за това, че не се спазват никакви приоритетни групи, това са хората с най-тежко протичане. Това трябва да се говори и да се спре. Или центровете да правят четвърта фаза и да ваксинират рисковите пациенти, или да дадат на нас ваксините. Прави се дейност, ама само парата да излезе през свирката. А реалната работа е свързана с рисковите пациенти – на тях трябва да се наблегне. След като тези хора са поискали да се ваксинират при нас, редно е тук да им го осигурим, а не да ходим и да се молим. Такова унизително отношение!

РЗИ-София трябваше да създаде ред – можеше да пусне по един мейл, личните лекари да се запишем, да си пратим списъците в някакъв формат, да ни се обадят като има ваксини, да караме поред. Те трябваше да го организират, аз не мога да им създам ред и организация.

– Имате ли колеги, които не искат да поставят ваксини? 

– Аз не познавам такива. Ако има някакви жалби, следва да се вземат мерки. Те си имат договор с касата и са длъжни. Касата си има контролни органи, проверява и се установява. Ако се установи такова нещо, следва да се налагат санкции.

Автор: СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

Източник: БТВ/“СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече