Business is booming.

Вече отиграно: Партиите масово разчитат на държавни пари за кампаниите си

0

- Advertisement -

БСП, АБВ и ВМРО са събрали 100 000 лв. от симпатизанти, а ГЕРБ, ДПС, Слави Трифонов и Васил Божков не са получили и стотинка

Участниците в изборите очевидно ще разчитат на държавно финансиране под формата на субсидии и медийни пакети за своите предизборни кампании. Няма друг начин да се обясни изключително слабият им интерес към набирането на дарения от граждани и фирми.

Това безразличие проличава от данните на Сметната палата за получените до момента средства от симпатизанти. До 10 март партиите, коалициите и иницативните комитети трябваше да обявят колко и от кого са получили от старта на кампанията на 5 март досега. Резултатът – едва 151 дарения от поддръжници на обща стойност 104 078 лв. При това сумата се пада единствено на АБВ (31 225 лв.), „БСП за България” (14 170 лв.) и ВМРО-БНД (57 183 лв.).

Другите 20 партии и 7 коалиции, които ще се състезават на изборите не са отчели нито стотинка, получена от симпатизанти. Това се отнася и за предизборния съюз „ГЕРБ-СДС”. Тук няма особена изненада, тъй като хората на Бойко Борисов са свикнали да разчитат на мултимилионната си субсидия, за да покриват разходите си. Същото се отнася за ДПС и „Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ”, които са парламентарно представени формации и разполагат със значителни суми от държавната хазна.

Повечето от останалите участници във вота се класираха за медийни пакети в размер от 40 000 лв., които ще получат от Централната избирателна комисия. Тази форма на държавно финансиране им дава известни възможности да платят за предизборна реклама и ги освобождава от нуждата да търсят дарения. В тази група влиза и „Българско национално обединение”, което предостави листите си изцяло на хазартния бос Васил Божков. Той обаче не е помогнал финансово на услужливата партия. А „Има такъв народ” на Слави Трифонов дори се отказа от медиен пакет и така постави голяма въпросителна с какви пари издържа кампанията си, след като няма нито субсидия, нито дарения.

Кандидатите не са склонни да дават

Издигнатите от участниците във вота кандидати за депутати засега не са показали особена склонност да помогнат на своите кампании. Изключение правят отново ВМРО и БСП. Избраниците на „воеводите” са предоставили общо 46 018 лв. на партията си. Най-много са дали евродепутатът Ангел Джамбазки (5000 лв.) и столичният общински съветник Карлос Контрера (3000 лв.).

Кандидатите на социалистите са събрали 39 260 лв. С най-голямо пожертвование се е отчел настоящият депутат Георги Свиленски, който е дал 7800 лв. Следват го Христо Проданов с 5360 лв., Благовест Кирилов с 5300 лв., а Борислав Гуцанов, Димитър Данчев и Дора Стоянова са дали по 5000 лв.

Още две партии са отчели дарения от кандидати. Лидерът на „Глас Народен” Светослав Витков е предоставил 2500 лв. на своята формация. А във „Възраждане” на Костадин Костадинов буквално са броили стотинките – трима претенденти за парламента са дали съответно 70 лв, 61.52 лв. и 40 лв.

На изборите ще участват и три инициативни комитета, издигнали независими кандидати. Те засега не отчитат нищо.

Събирането на пари обаче ще продължи до края на предизборната кампания на 2 април. Участниците във вота са задължени междувременно да пращат в 7-дневен срок на Сметната палата информация за всяко ново дарение.

От фирмите не взимат

Политическите сили продължават да избягват даренията от фирми. Такива и сега въобще не са отчетени.

В средата на 2019 г. под натиска на ДПС управляващите от ГЕРБ разрешиха на политиците да получават пари от юридически лица и еднолични търговци. Тази промяна беше представена като компенсация за орязването на държавните субсидии, които в онзи момент бяха намалени от 11 лв. на 1 лв. за всеки получен действителен глас на парламентарни избори.

Партиите обаче така и не избраха да се възползват масово от тази опция – вероятно защото очакват негативен отзвук от общественоста, ако се съгласят на корпоративно спонсорство.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече