Business is booming.

Ресторантьорите с „кърваво писмо“ срещу НОЩ: Не заменяме свободата си!

0

- Advertisement -

Повече не заменяме свободата си! – изригва браншът и се заканва с протести

Повече не заменяме СВОБОДАТА си! Така двете сдружения на ресторантьорите започват отвореното си писмо, с което бързат категорично да се противопоставят на всякакви бъдещи ограничения на тяхната работа.

Заведенията бяха отворени отново на 1 март, въпреки набиращата скорост трета вълна на COVID-пандемията в страната. На 8 март вечерта здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб обявиха, че обсъжда нови ограничения в най-засегнатите региони, в които 7-дневната заболеваемост преминава 300 на 100 000 души население.

Според Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обаче отварянето на ресторантите и кафенета на 1 март е било „най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи“. Дори е било закъсняло. А клиентите започвали да се чувстват все по-сигурни, защото виждали, че в заведенията се спазват всички противоепидемични мерки, а обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

„Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се посочва в писмото на ресторантьорите.

Те категорично завяват: „Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции“.

Ресторантьорите припомнят думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за „българския модел“.

„Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции. Ние няма да приемем нищо друго освен вече разписаните мерки и дати“, категорични са от двете браншови сдружения.

И отново недоволстват, че техните колеги в хотелските ресторанти работят, още повече че това не е довело до повишаване на заразяването.

„Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!“,  призовават двете сдружения.

В писмото си те за пореден път настояват за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които са били затворени. От двете сдружения твърдят, че болшинството от заведенията все още не са получили тази финансова помощ. 

„Нека да е ясно – ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си“, завършват писмото си ресторантьорите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече