Business is booming.

Гласът на разума: Три сценария за развитието на пандемията у нас

0

- Advertisement -

В периода от 5 март до 23 април тази година активните случаи с COVID-19 в страната постепенно ще се увеличават, но това ще зависи и от процеса на ваксинацията. Това прогнозира проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”, представяйки математически модел за разпространението на коронавируса.

„Според броя на новите случаи с COVID-19 има три сценария за развитието на пандемията у нас – основен, песимистичен и оптимистичен, които ще зависят от взетите превантивни мерки“, каза проф. Божкова.


По думите й, „за Великден има три възможни сценария и се върви нагоре, ако мерките се отхлабят, ако мерките са такива, каквито са сега, можем да очакваме нови случаи от 2000 до малко над 3000“.


„Ако мерките се затегнат, но и с резултата от ваксинацията, която се прави в момента, и която вече е направена, очакваме затихване, но не и елиминация на този процес, за момента“, коментира проф. Божкова.


Проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН представи модели на дългосрочни прогнози за развитието на пандемията от коронавируса в България – със и без ваксинация.


„При математическия модел, без ваксинацията и според броя на случаите в интензивните отделения, оптимистичният сценарий е продължителността на епидемията да бъде до юни 2022 г.“, прогнозира проф. Кунчев.

Той коментира, че без използването на ваксини няма да има по-скорошен край на пандемията, но той няма да е и до 2024 г., а краят й „ще стане през май-юни 2022 г.“.

Проф. Кунчев предположи, че у нас „до края на епидемията починалите ще са до 57 000 души, или около 50 000 души“.

Предполага, че досега у нас около 1 милион души са „се срещнали“ с коронавируса, а починалите са приблизително 10 500, каза ученият. Друг е сценарият за развитието на пандемията от COVID-19 у нас при ваксинацията на населението, обясни проф. Огнян Кунчев.

Той направи прогноза, че „ако предположим, че 120 000 души бъдат имунизирани всеки месец, имаме 1100 интензивни отделения и правим локдауни от около 20-30 дни, броят на починалите ще е около 43 000, пак песимистична прогноза, но цялото „нещо“ ще завърши на 15 декември, в края на тази година“.


„Тази предполагаема оценка за очаквани починали 43 000 души от коронавируса – сред тях и вече починалите 10 500 е най-лошата възможна“, коментира проф. Кунчев.


Според него, ако се ваксинират хората, които са уязвими, както и тези със съпътстващи заболявания, ще има по-малко починали до края на пандемията- /вероятно само 5000.


Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет представи математически модел за пандемията от коронавируса, който може да се прилага не само в България.


Този модел е свързан с броя на нерегистрираните заразени с COVID-19, които остават извън официалните здравни статистики. „45 процента от потенциално заразените от коронавируса се откриват от нашата здравна система, а в началото на епидемията този процент беше между 23 и 32 процента, или една четвърт от случаите бяха откривани“.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече