Business is booming.

Защо ЦИК отказа независим одит на машините за гласуване?

0

- Advertisement -

Ако 200 организации поискат да проверят машините, това крие рискове, обяснява на Брюксел правителството

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала искането на „Демократична България“ за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.

В началото на януари „Демократична България“ е настояла писмено за независимия одит, но отговор от комисията не последвал. Затова през февруари формацията е предложила конкретен ред за извършване на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините, в т.ч. техният софтуер и хардуер, и проверка за непредвидени проблеми.

„Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес“, посочват от „Демократична България“.

Удостоверяването за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е възложено на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) към Министерския съвет, на Българския институт по метрология (БИМ) и на Българския институт по стандартизация (БИС).

Снимка: „Марица“

„Трите институции (ДАЕУ, БИМ и БИС) са органи, независими както от лицата, които предоставят обекта, чието съответствие се преценява, така и от потребителите, заинтересовани от този обект (политически партии, коалиции, неправителствени организации с интереси в изборния процес и избиратели)“, аргументира ЦИК отказа си да назначи независим одит.

„Целта на дейностите по оценяване на съответствието са избягване на конфликт на интереси и гарантиране на безпристрастността при оценяването на съответствието. Искането на Обединение „Демократична България“ работата на ДАЕУ, БИМ и БИС да бъде допълнена от представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, ще наруши принципа на безпристрастност и ще създаде конфликт на интереси при оценяването на съответствието. Поради изложените по-горе съображения не можем да удовлетворим Вашето искане за извършване на независим одит на машините“, посочили от ЦИК.

„През последните месеци имаше много загриженост във връзка с върховенството на правото в България. Парламентарните избори предстоят тази пролет и вече беше изразена загриженост за тяхното организиране, включително когато става дума за машинно гласуване. Готови ли сте да разрешите независим одит на машините?“, беше един от въпросите на подгрупата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, зададени до българските власти.

В отговорите си правителството посочи, че „Конституцията гарантира правото на всеки да изразява мнение, различните политически партии и структури на гражданското общество имат правото да изразяват своята загриженост по един или друг въпрос от обществен интерес, както и да използват това свое право за постигане на политическите си цели“. А въпросът за проверка на машите е от компетентността на ЦИК. „Ако тя предложи ефективен начин за контролиране на процеса за проверка на машините, ние ще го приветстваме“, обяснява правителството. Но изразява опасения, че „ако например 200 неправителствени организации изразят желание да проверяват машините, дали самата форма на контрол не крие рискове“.

В Изборния кодекс е предвидено Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология да удостоверяват съответствието на доставените машини със законовите и техническите изисквания, пише още в отговорите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече