Business is booming.

Стратегия: Марешки и Симеонов поискаха по-висока бариера за влизане в парламента

0

- Advertisement -

Идеята е странна, защото ще ореже шансовете на всички по-малки формации, включително и на тяхната коалиция

В самия край на мандата на 44-то Народно събрание лидерите на „Воля” и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов решиха да ознаменуват своя предизборен съюз с обща законодателна инициатива. На 4 март двамата политици внесоха проект за промени в Изборния кодекс. В него предлагат да се увеличи от 4 на 6 сто прагът, който участниците на изборите трябва да преодолеят, за да влязат в парламента.

Идеята е странна, тъй като практически ще отреже шансовете на всички по-малки формации да влязат в Народното събрание, включително и на коалицията на Марешки и Симеонов. Но законопроектът няма никакъв шанс да бъде разгледан – 5 март е последният ден, в който депутатите ще проведат редовно работно заседание. Това доказва, че става въпрос по-скоро за предизборно послание, отколкото за реално намерение.

През февруари Марешки и Симеонов неочаквано обявиха, че влизат в коалиция за вота на 4 април. Това беше голяма изненада, тъй като преди двамата не бяха показвали особено топли чувства един към друг. В същото време обаче Симеонов и хората му не показаха, че имат каквото и да било намерение да напуснат общата им парламентарна група с депутатите от ВМРО на Красимир Каракачанов.

Сега очевидно Марешки и Симеонов са решили, че трябва да демонстрират единодействие и в Народното събрание преди разпускането му. Общия си законопроект те мотивират с необходимостта да се „гарантира стабилитет на законодателния орган” и да се преодолее неговата фрагментираност.

С посочената промяна ще се създаде по-голяма стабилност в политическия живот на страната и в законодателния орган, като само участници в изборите, които са спечелили достатъчно голям брой гласове, ще могат да участват в този най-висш орган на законодателната власт, респективно ще могат да участват в излъчването на правителство на базата на стабилно парламентарно мнозинство”, пише още в мотивите.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече