Business is booming.

Политолози: Популярните личности в листите са факт, но къде е идеологията?

0

- Advertisement -

Политологът от „Тренд“ Анастас Стефанов посочи в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR, че се отваря ножица в разликите между първата и втората политическа сила в подкрепата преди изборите на 4 април. Няма ерозия в подкрепата към ГЕРБ, докато БСП произвежда низ от конфликти и се занимава със себе си, отбеляза той.

Има такъв народ“ на г-н Трифонов запазва електоралния таван, който отчитаме от октомври-ноември миналата година. ДПС има немалък шанс да бъде трета политическа сила, тъй като разликата с партията на Трифонов е незначителна. Голямата интрига е дали ще имаме по-обран или по-фрагментиран парламент. Предстои да видим доколко малките сили ще мобилизират ядрата си“, обясни Стефанов.

Политологът проф. Антоний Тодоров, е на мнение, че от доста време у нас политиката е заразена от логиката на пазарните отношения. 

„Сякаш имаме няколко сергии, на които продавачите предлагат най-добрата стока. Популярни лица – чудесно. Но ние избираме депутати. Виждам и спасителни стратегии в партиите. За да избягат от не много доброто реноме, опитват да го заменят с популярни личности. Не става въпрос за политически намерения. Къде се гласят тези партии да водят страната? Така изборите може да се превърнат в забавно шоу„, коментира той.

Проф. Тодоров изтъкна, че отдавна гражданите не четат платформите на партиите. По думите му има партии, които нямат никаква идеология. Разликата между партийното говорене на партиите е много малка, понякога почти незабележима, смята политологът.

„Всичко бяга като дявол от тамян от думите „политическа партия“. Властта се атакува единствено под формата на политическа партия. Бяга се от основното – каква ще е идеологическата състезателна оферта. Вместо това стреляме с личности. Достигаме западни и други модели“, каза на свой ред Стефанов.

Според него е по-лесно да се състезаваш през ролята на новия. Той се съгласи с проф. Тодоров, че политиците не предлагат алтернативен разказ, който да замисли много хора.

„След 4 април ще има управление на възможности, които са изчерпани в няколко хода, а всичко ще бъде съшиване на компромис“, прогнозира Стефанов.

„Залогът на тези избори трябва да се сведе до едно изречение: Същото правителство или друго. В новия парламент ще има обновление и нови лица. Да, ама тези нови играчи накъде са се запътили? Може абсолютно безпринципно да се получи някаква конфигурация. Много възможен вариант е следващият парламент да не може да състави правителство“, каза още проф. Тодоров.

Източник: Bulgaria ON AIR

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече