Business is booming.

Политологът Любомир Стефанов: След изборите парламентът ще е като пачуърк

0

- Advertisement -

Екзотиката в предстоящите избори ще бъде на поносими нива, казва политологът

След изборите на 4 април парламентът ще бъде като пачуърк. Така смята политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов пред БНР.

„Шарено родопско одеяло с всички цветове, или чипровски килим. 5-6-7 партии. Всички ще ни се усмихват цветно, но да видим как ще се състави мнозинство“, коментира той.

„Не усещам разговор по съдържание. Ще се залага отново на опаковката и на сърдитите погледи, на размахването на пръст, на мъмренето и на градене на образ на отрицанието на този на твоя опонент. Не твоето съдържание ще бъде водещо в кампанията, а това какво другите не казват и няма да направят“ – това очаква Стефанов от предизборната кампания. 

Екзотиката в предстоящите избори ще бъде на поносими нива, заяви той. „Съмнявам се, че ще има нещо екзотично като покойния Жорж Ганчев например.“

Според Стефанов колективният здрав разум в ДПС и нейното единоначалие са причина Делян Пеевски да не е в партийните листи за вота на 4 април.

„Виждат се настроенията, нагласите, които вървят и то не толкова в България, а отношението, което има към фигурата на г-н Пеевски отвън. /…/ Това предизвиква съмнения относно профила на партията, нейните послания, истинността и интересите, които се крият зад нея. А в ДПС са доказали, наред с много други неща, че успяват да разчитат сигнали – не само на гласоподавателите в България, но и на стратегическите се партньори.“

Това може да бъде разчетено и в посока участие на ДПС във властта, но Делян Пеевски е нарицателно, това е моделът ДПС, подчерта политологът. „Съмнявам се с изключването на една фигура, или по-скоро с невключването, ДПС рязко ще промени профила си и на другия ден ще се събуди чиста, бяла и неопетнена. Респективно – атрактивна за партньори по целия спектър.“

Любомир Стефанов е на мнение, че след изборите коалицията по-скоро ще се запази в настоящия си формат. Той не приема като вероятност тезата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, че новата тройна коалиция ще включва ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

„Не съм съгласен с г-н Сидеров, но той в типичен стил, както го е доказвал неведнъж, просто така провежда кампанията на партията си: пакетира, разделя, събира, слага етикети и гради имидж на базата на унищожаването на нечий друг.“

Красимир Каракачанов се опитва да се позиционира като човек, защитаващ традиционните ценности, отбеляза Стефанов.

„Той ни предлага един пакет, който звучи атрактивен. В него са всички традиционни, патриархални неща, които се натрапват на българина и като негови традиционни такива. И оттам нататък целият разговор – класически, не средновековен, но възрожденски патриотизъм, цялата палитра и букет от съдържаемо ни се предлага под тази форма.“

Според Стефанов продължаващото „дълбоко мълчание“ от страна на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се използва тактически, в противен случай би се произвел драматичен ефект. Това в един момент ще избие в посоката на прагматичния български разум – те като мълчат, имат ли какво да кажат, допълни анализаторът.

В момента мълчанието им ги прави енигматични, но недостатъчно. Те трябва да вземат решение – искат ли да бъдат не само енигматични, но и резултатни, или ще рискуват всичко – да бъдат прагматични, да разкажат себе си, да обяснят посланията си и да си понесат последствията. Усещам по-скоро поддържане на линията с мълчанието или на час по лъжичка изпускане на някакви петмунитки от лидера на партията и неговото обкръжение, но това не е продуктивно.“

Любомир Стефанов определи „Демократична България“ като „ясно разпознаваем носител на алтернатива, която все повече се пълни със съдържание“ и „не е скелет в гардероба, напомнящ Реформаторския блок“.

Относно включването на лекари в партийните листи преподавателят се надява „да внесат здравия разум поне по отношение на използването на пандемията“.

Свикнахме на подобен тип мимикрии и метаморфози, едва ли в пълния състав на листите ще видим нещо, което да ни стресира, коментира Любомир Стефанов по темата с „прескачането“ на отделни фигури от една партия в друга.

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече