Business is booming.

Предизвестено: И бюджет 2021 на София не чу призивите за повече ремонти в кварталите

0

- Advertisement -

Въпреки многобройните искания, управляващите не заложиха средства за изкупуване на частни имоти в паркове и градинки

За поредна година управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, почти не промени първоначалния вариант на бюджета на Столична община за 2021 г. въпреки направените искания от граждани и внесените поправки от опозицията. Днес общинският съвет гласува бюджета на града за т.г. да е в размер на 1,891 млрд. лв., от които 511 млн. лв. са за инвестиции и ремонти. Той бе приет с гласовете на споменатите коалиции, а против гласуваха групите на БСП, „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“.

И по време на общественото обсъждане на бюджета в началото на февруари, и днес основните дискусии бяха да се отпуснат ли повече пари за ремонт на квартални улици и тротоари и за обновление на градинки и междублокови пространства. За т.нар. „влизаме в кварталите“, за което управляващите говорят често, през 2021 г. са предвидени 50 млн. лв. Отделно на районните кметове се отпускат още 10 млн. лв. за реализиране на проекти по тяхно решение. По време на дебата на гражданите с администрацията най-многобройни и настойчиви бяха искания за повече инвестиции от жителите на най-многолюдните райони- „Младост“, „Люлин“ и т.н.

Въпреки това в окончателната капиталова програма на общината бяха направени едва няколко промени. Една от тях бе повторно върнатият ремонт на ул. „Народно хоро“ в кв. „Овча купел“. В първия вариант той не фигурираше, въпреки че през 2019 и 2020 г. за неремонтираната с десетилетия улица бяха предвидени 2.8 млн. лв. Впоследствие обаче жителите на района излязоха на протест и в крайна сметка рехабилитацията на „Народно хоро“ отново бе заложена в бюджета.

Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова не прие да увеличи и парите за изкупуване на земя за изграждане на улици и булеварди, като и да посочи изричен бюджет за отчуждаване на частни имоти в паркове, градинки и площи, отредени за озеленяване. Общо заложените средства по това перо в първата редакция на бюджета бяха 8 млн., което е рекордно малко в сравнение с предходни години. Сумата остана непроменена и след финалното гласуване. Това се случи, въпреки че самата Фандъкова призна, че проблемът с частните имоти в зелени площи в София е много голям. Както „Сега“ писа, през ноември м.г. стана ясно, че от 2007 г. до средата на м.г. Столична община не е отчуждила нито един частен имот в парк или в квартална градинка. След Нова година жители на различни райони откриха подписка с искане кметът й и подчинените да гарантират, че в Южния парк в София няма да се допусне застрояване.

Фандъкова обеща, че по този проблем ще се мисли през годината и че ще се търси подкрепа от държавата. „Съгласна съм, че са необходими повече средства за отчуждаване. Моето предложение е да ги увеличим допълнително в рамките на годината. Залагането на 10 млн. лв. (предложение на БСП и на „Демократична България“) в момента трябва да почива на реални приходи и изпълнение на бюджета. Трябва да намерим средства за обещетяване на собственици на имоти в парковете. Предварителните оценки сочат, че са необходими стотици милони, което е непосилно и в държавата трябва механизъм за придобиване по справедлив начин на тези имоти“, коментира Фандъкова.

Основна тема в дебата в СОС бе и защо Столична община от години обещава едни и същи ремонти, които така и не се завършват, а понякога и не започват. „Г-жо Фандъкова, имам чувството, че още преди 10 г. сте си написала всичко това, което ни прочетохте днес, и тук-там леко го коригирате. Едни и същи обекти се повтарят всяка година, не се изпълняват, от което страда развитието на целия град. Обекти като бул. „Първа българска армия“, бул. „Тодор Каблешков“, „Източна тангента“, ремонтът на бул. „Борис I“ отдавна трябваше да са приключени, но присъстват и в тази капиталова програма. Г-жо Фандъкова, ако имате желание да ми отговорите: Колко още мандати трябва да сте кмет, за да изпълните обещанията си поне от първия мандат?“, попита общинският съветник Борис Бонев от неправителствената организация „Спаси София“. Фандъкова не отговори.

В окончателния вариант на бюджета с малко над 6 милиона лева бе увеличена приходната част. От тях допълнителни 5 млн. ще бъдат насочени към транспортните фирми на София – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“, Центъра за градска мобилност. Мотивът е утежненото им финансово състояние от ковид кризата, а също така и за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти.

Автор: СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече