Business is booming.

Пандемията „позлати“ куриерските услуги и срина културата и спорта

0

- Advertisement -

Оборотът на куриерските фирми в България през 2020 г. вече е надхвърлил половин милиард лева. Това показват сметките въз основа на данните за оборотите в сектора на услугите, публикувани от НСИ в четвъртък, и данните от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията, пише „24 часа“.

Според последния наличен за момента доклад на КРС оборотът на куриерските фирми през 2019 г. е бил 476,5 млн. лв. Според данните на НСИ този оборот се е увеличил през последното тримесечие на 2020 г. с нови 16,4% спрямо същото тримесечие на 2019 г. Средното за цялата година увеличение обаче е 17%, т.е. през 2020 г. оборотите на куриерските фирми са били вече 556,5 млн. лв.

Снимка: Diunavmost.com

Със силен ръст в края на годината, а и през цялата 2020-а бяха и далекосъобщенията. Само за последното тримесечие на 2020 г. ръстът е 28,5% спрямо година по-рано, а средното за цялата година нарастване е около 17,5%. През 2019 г. според КРС приходите на далекосъобщителните оператори са били 2,6 млрд. лв., като половината от тях идват от мобилните услуги, а останалата половина – от фиксираните телефонни разговори, линиите под наем, доставката на интернет и на радио и тв сигнал.

Тоест през 2020 г. оборотът на операторите вече е бил поне 3,055 млрд. лв.

Други браншове от сектора на услугите също отчитат ръст през 2020 г., но по-малък, макар и на фона на много големи обороти в предни години. Информационните услуги например завършват 2020 г. с ръст от 7,3% през последното тримесечие в сравнение със същото на 2019 г. С по-малък годишен ръст – 1,7%, завършва годината за дейностите в областта на информационните технологии.

Сухопътният транспорт, който намали много обемите си през второто и третото тримесечие на миналата година, в края ѝ вече показва ръст от 3,6% спрямо същото тримесечие на 2019 г. За сметка на това въздушният транспорт завършва 2020-а със срив от 57,7% на годишна база. 2021 г. не започва много добре за нефинансовите предприятия според публикуваната вчера анкета на НСИ, която се прави всеки месец от началото на пандемията.

През януари 42,8% от фирмите отчитат намаление на приходите от продажби, а това е увеличение на дела на тези фирми на фона на случващото се през предишните месеци. Толкова висок дял на фирмите, които търпят последици от кризата, не е имало от май 2020 г. насам. А делът на фирмите, които през януари регистрират увеличение на приходите, е едва 11,2% и е много нисък на фона на последните месеци.

Най-зле се представят фирмите от секторите на културата и развлеченията, спорта, ремонта на домакински вещи, а също така транспорта, търговията и ресторантьорството. Вероятно заради многобройните програми за подпомагане ситуацията при персонала не е толкова зле в сравнение с предишните месеци. Фирмите, които освобождават служители, трайно намаляват през последните месеци.

В крайна сметка мениджърите, които решават да продължат с дейността на фирмата, се увеличават в сравнение с предните месеци, но все още са по-малко, отколкото през лятото на 2020 г.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече