Business is booming.

Омбудсманът алармира: Колекторски фирми подвеждат длъжници да изпуснат 10-годишната давност

0

- Advertisement -

Диана Ковачева предупреди събирачите на вземания да не заобикалят закона

Колекторски фирми подвеждат длъжници и ги притискат да разсрочват погасени по давност задължения или такива с изтичаща давност. Така на практика събирачите на вземания заобикалят приетите наскоро промени в Закона за задълженията и договорите, с които се регламентира 10-годишната давност за погасяване на парични вземания от физически лица.

За това алармира омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила препоръка до Асоциацията на колекторските агенции в България да не допускат подобни подвеждащи практики от страна на своите членове. 

Омбусманът съобщава, че напоследък са зачестили оплакванията на граждани от увеличаване на натиска върху тях от страна на колекторските фирми. Хората са „подканвани“ да извършват плащания по дълговете си, както и да подписват различни документи, които включват оформяне на погасителен план и съответно разсрочване на задължението като им се обещава договарянето на евентуална отстъпка. Има случаи, в които от вземането се прехвърля чрез цесия само главницата, а се оказва, че колекторските фирми търсят освен главницата и лихви, и разноски.

От 3 юни 2021 г. влиза в сила т.нар. „абсолютна давност“ за физическите лица. Тя ще важи само в случаите, когато задължението не е отсрочено или разсрочено.

„В тази връзка подписването на споразумения за разсрочване ще доведе до нова давност, за което гражданите не са информирани от колекторските фирми, а това се отразява на възможностите им за защита, които новите разпоредби им предоставят. Този подход може да доведе до злоупотреби с недостатъчното познаване на законите от страна на гражданите-длъжници“, предупреждава Диана Ковачева.

Пред Асоциацията на колекторските агенции омбудсманът настоява на видно място на сайта си да публикуват нужната информация за законовите промени. Колекторските фирми бяха едни от най-големите противници на въвеждането на 10-годишната давност за паричните вземания на гражданите. Банките, както и голяма част от юристите, също се обявиха против промените, защото нарушават правата на кредиторите и не стимулират хората да си погасяват задълженията.

Основният аргумент на вносителите на поправката – ВМРО, бе, че с въвеждането на 10-годишната погасителна давност ще се реши проблемът с т.нар. „вечен длъжник“. 

„Когато се подписва едно споразумение, човек трябва задължително се консултира със специалист“, съветва адвокат Десислава Филипова. „В отсрочването или разсрочването на задължението длъжникът вижда възможност да облекчи положението си и го приема, без да се замисли, че по този начин губи права да се възползва от давността“, казва тя.

Целта на споразуменията, които предлагат колекторските агенции, е да започне да тече нова 10-годишна погасителна давност, за да не изгуби кредиторът вземането си. Последствията обаче не се съобщават на длъжника. 

„Давността не влиза в сила автоматично“, посочи още адв. Филипова. Лицето трябва да се обърне към съда с искане да се прогласи, ако го съдят кредитори. Той трябва изрично да се позове пред съда за тази абсолютна давност и трябва да възрази, че не дължи поради това, че давността вече е изтекла.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече