Business is booming.

Фалстарт: Неудачи спъват ваксинацията при личните лекари

0

- Advertisement -

Някои джипита не успяха да получат дози, други се тревожат как ще се справят сами при остра реакция

Към ударното ваксиниране, което премиерът Борисов изненадващо разпореди този уикенд, от вчера се включиха и част от личните лекари у нас. И въпреки, че софтуерният проблем, който възпрепятстваше работата им досега, вече е решен почти навсякъде, не всички успяха да започнат процеса по ваксиниране по различни причини – най-вече липса на достатъчно ваксини и неуредици в организацията.

Все още няма официални данни колко от 4300-те общопрактикуващи лекари действително са се включили в имунизацията. Дори в София има медици, които не успяха да получат нито една доза от РЗИ, показа репортаж на бTV. „Даваме по малко на всички. Има презапасяване в някои от центровете и това рефлектира в дефицит на някои места. Но вече пренасочваме ваксините от едно място на друго“, обясни шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

От 50 семейни лекари в 12 ДКЦ в София близо половината са се отказали сами да поставят ваксини – ще разчитат на имунизационния пункт в сградата, съобщи БНТ. Останалите не бяха получили флакони, освен това едва вчера са започнали да инсталират програмата, нужна за отчитане на проведените ваксинации пред здравната каса. За щастие, към края на деня от съсловието коментираха, че техническите неуредици са изчистени.

„Медицинската част е лесна, проблемът бе софтуерен“, коментира пред „Сега“ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Вчера сутринта д-р Миндов бе доста притеснен, тъй като МЗ и НЗОК са дали заданието доста късно, а е трябвало, по думите му, това да стане 1-2 седмици по-рано. Надвечер обаче той свидетелства, че е успял да имунизира планираните за деня пациенти. „Един-двама не дойдоха, но осигурихме бройката до 10 от резерви“, заяви той. По думите му все още не може да се каже дали желащите за ваксинация са нараснали, каквото впечатление се създаде в последните дни.

Ние ще отчетем ваксинациите, но има все още неясноти. Не знаем откъде ще вземем ваксините, как точно ще ги транспортираме“, коментира пред „Сега“ и друг лекар от столицата. При него желание за имунизация са заявили около 100 души. „Някои хора се отказват, защото не искат с „Астра Зенека“, а друга ваксина засега няма“, казва още медикът.

Масово личните лекари сами са организирали транспортирането на ваксините до кабинетите си, след като в събота вечер са информирани от регионалните здравни инспекции, че могат да получат дози, или пък са разбрали случайно, че те ще работят и в неделя. Заради тези неясноти много лични лекари не бяха запасени с ваксини в понеделник.

ОЩЕ ПРИТЕСНЕНИЯ 

Част от джипитата в малките населени места се притесняват и, че няма да се справят сами в случай на остра странична реакция след ваксинация. „Нашите възможности са ограничени. Не разполагаме с такова оборудване, с такива възможности, нито с екипи. Това, което може да направим, е най-първото – един-два медикамента, които се прилагат като спешна помощ“, коментира пред Нова тв доц. Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. От МЗ обаче заявиха, че са дали всички необходими инструкции на личните лекари.

Източник: „СЕГА“/БТВ/БНТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече