Business is booming.

Бизнесът с нова идея: Здравните вноски да се плащат от работниците

0

- Advertisement -

Според сега действащия модел на здравно осигуряване 60% осигуровки се поемат от работодателя, а 40% са за сметка на работника

Здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците и служителите като форма на противодействие срещу недекларираната заетост. Това предложиха експерти по време на дискусия за сивата икономика, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, пише „СЕГА“.

„По този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи икономическият интерес на работника, не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение“, обясни проф. Емилия Ченгелова. Тя е автор на поредното годишно проучване, поръчано от АИКБ, за размера сивата икономика на пазара на труда.

Според сега действащия модел на здравно осигуряване 60% осигуровки се поемат от работодателя, а 40% са за сметка на работника. Една от основните препоръки на анкетираните в проучването фирми,  за да се намали недекларираната заетост, трябва да се повиши делът на осигурителната вноска за сметка на работника, включително до 100%.

„Недекларираната заетост е най-честата проява на сенчестата икономика в страната ни. За последните 10 години има положителна тенденция на изсветляване с 15 процентни пункта, и сега сивата икономика в страната се оценява на 22%. Това обаче е доста над средното ниво в ЕС“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев. Най-често срещаната сива практика е работата на договор с фиктивни клаузи и допълнително заплащане на необлагаема сума в брой. Тя обхваща между 25 и 30% от фирмите в страната.

На следващо място е практиката за полагане на извънреден труд без заплащане с обхват между 25 и 28%. На трето място по разпространение са прикритите трудови договори – между 15 и 20 %.

Най-притеснителният факт е, че 15-16%, т.е. всеки седми нает, работи без договори, става ясно от проучането.

Снимка: / iStock/Getty Images

Търговия, строителство, хотелиерство и ресторантьорство са отраслите, в които най-често се срещат тези нарушения на трудовото законодателсттво. А според изработената национална карта на недекларираната заетост най-разпространена е сенчестата заетост във Видинска, Сливенска, Варненска, Ямболска, Ловешка и Софийска област – с над 30%. Около 30% е в областите София град, Перник, Кърджали, Русе, Бургас.

Анкетираните работодатели извеждат на преден план и необходимостта от мерки за намаляване на възможностите за генериране на „сиви пари“, които са източник на плащане при сиви трудови отношения. Бизнесът предлага и въвеждане на бонуси и стимули за фирмите, които спазват трудовото законодателство.

Ковид-мерките са изсветлили част от сивите практики в заетостта през последната година, защото много работодатели видяха, че не могат да ползват нито те, нито техните служители, финансова помощ, ако не са били изрядни към бюджета, посочиха представители на финансовото и на социалното министерства. Според тях израз на това изсветляване е повишената средна работна заплата през 2020 г., както и на средния осигурителен доход въпреки кризата.

„Пазарът на труда ще се срещне със съвсем нови предизвикателства още през тази година, свързани с бързо преструктуриране на икономиката, с промяна на производствените отношения, с нови форми на заетост. Всичко това е продиктувано от COVID-19 кризата, която катализира много процеси в социалната сфера“, предупреди Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет по време на дискусията. 

Освен работа от разстояние, такива нови форми на наемане, които все повече добиват популярност, са споделената заетост (съвместно наемане от няколко работодателя), преотстъпената временна заетост,  портфолио заетост и заетост чрез платформи.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече