Business is booming.

„Афис“: Основните политически физиономии на изборите са без кредит на доверие сред обществото

0

- Advertisement -

Наблюдаваме загуба на доверие, последвано от стабилизиране на дялове, надвишаващи в различна степен подкрепата за тяхната политическа сила. Сиреч, основните политически физиономии на тези избори са без кредит на доверие в погледа на общественото мнение.


Това констатират от социологическа агенция „Афис“ след проучване, проведено сред 1000 пълнолетни граждани в периода 12-17 февруари, по метода пряко интервю в дома на респондента. Изследването е извършено със собствени средства на агенцията.

От социологическата агенция уточняват, че нито един от политическите лидери не успява да генерира повече доверие, отколкото недоверие, като дори и най-позитивните оценки са далеч от нулата на интегралния рейтинг.

От там посочват още, че общественото настроение е умерено песимистично и се очаква ниска избирателна активност въпреки новите формации на политическата сцена. Уточнява се, че те по всяка вероятност биха прескочили 4-процентния праг.

Проучването показва, че към момента няма институция у нас, чието доверие да надвишава недоверието. Единственото изключени е Европейският съюз (46,9% доверие). Най-ниско е доверието в парламента (21,7%), следван от съдебната власт (23,3%), правителството (24,4%), медиите (34,2%), местната власт (37,1%) и президентството (41,6%).

„Една от отчетливите разлики между двете е, че докато ЕС запазва относително стабилно степента на доверие, то президентът търпи значима загуба, особено от средата на 2020 г. насам. Очевидната причини за тази динамика в доверието към „Дондуков“ 2 е изостреният конфликт между Румен Радев и премиера Борисов“, изтъкват от „Афис“.

Що се отнася до политическите играчи на изборите през април, Лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова (26,2%) е изпреварила по доверие премиера Бойко Борисов (25,5%).

Цифрите показват още, че на трето място е Слави Трифонов (24%), следван от Корнелия Нинова (23%) и Красимир Каракачанов (16%).

Социологическата агенция прави заключение, че около месец и половина преди парламентарните избори електоралната картина в страната е динамична – неизвестните са повече от решените ребуси.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече