Business is booming.

Пчеларите: Борисов да хвърли някоя пачка и на пчелите, 80% от тях умират

0

- Advertisement -

Министър-председателят като минава покрай някакви пчели, да хвърли някоя пачка… Не бива да си заравяме главата в пясъка. 80% от пчелите умират. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация. 


Думите му идват на фона на подготвяния протест пред Министерството на земеделието заради липсата на адекватна политика и изследване на проблема с високата смъртност при вида. Пчеларите търпят и огромни финансови загуби.


Проблемът е, че министерството няма план за реакция при кризисно положение. Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност”, посочи още Илиев. 


Според сектора обаче смъртността не се отчита официално напълно целенасочено – за да не се намялат потоците от европари за подпомагането на сектора. 


ФрогНюз припомня, че в Министерството на земеделието такъв скандал имаше и през лятото, когато в онлайн пространството изтече видеоклип от среща с производители, на който министър Танева призова да не се разгласяват проблеми, за да не се спре финансирането от Брюксел.


“Това е гротескно поведение на служителите от министерството, които заявяваха, че пчеларите не обявяват смъртносттаа на пчелите”, посочи още Илиев.


Според недоволните производители на мед, цялата нормативна уредба, която се отнася до пчеларството у нас, е в пълен хаос. Според законодателството пчелите са приравнени на животно, а самият пчелин се води “животински обект”. Така, за да се отговори на изискванията, животните не бива да напускат обекта без придружител.


Представителите на сектора ще връчат и в подопечното на министър Десислава Танева ведомство своите препоръки за решаването на проблема. 

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече