Business is booming.

Пазарна икономика: 9 души се състезават за едно работно място у нас

0

- Advertisement -

Най-голяма е конкуренцията в Търговище и Сливен

Средно по 9 души се борят за едно работно място у нас, сочат данните на Агенцията по заетостта, цитирани от bTV. Оказва се, че шансовете човек да си намери работа са най-големи в Русе и София, а  конкуренцията е най-голяма в Търговище и Сливен, където за една позиция се състезават съответно по 24 и по 17 души.

От януари до декември 2020 г. в бюрата по труда са се регистирали 414 хиляди души, загубили работата си. Това е доста повече в сравнение с  2019 г.  –  когато са били вписани 302 988 .

Коронавирусът определено е променил трудовите графици – 76% от фирмите в България прилагат гъвкаво работно време,  като 60% от шефовете дават възможност на персонала да избира къде да си изпълнява задачите – в офиса или вкъщи. 

Компаниите за подбор на персонал отчитат, че все повече работодатели осъзнават предимствата на „хоум офис“ заетостта.  Работещите вкъщи са значително по-ефективни, разкри скорошно проучване. Работата от вкъщи има и финансов, и „зелен“ ефект  – спестява транспортни разходи на хората и намалява замърсяването на въздуха.

Очертава се още една тенденция – все повече фирми, които освобождават офисите си заради пандемията, дават част от спестените пари на служителите си да си „обзаведат“ работното място у дома.

Източник: „СЕГА“/ БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече