Business is booming.

Чавдар Маринов: Зеленчукопроизводството и овцевъдството са в критично състояние

0

- Advertisement -

Републиканци за България се обявихме, че сме за балансирано подпомагане на земеделието. Това означава всички хора в сектора да получават адекватно и справедливо подпомагане. Това каза Чавдар Маринов координатор на сектор „Земеделие, храни, гори и аквакултури“ в Републиканци за България в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

„То трябва да е обвързано с определени цели, а именно: да водят до устойчив, интелигентен, диверсифициран сектор на селското стопанство, който да гарантира прехраната на България. Да бъдат водени адекватни мерки за борба с климата и околната среда и биологичното разнообразие. Трябва да се повишат развитието и социално-икономическите връзки в селските райони“, обясни Маринов.

По думите му е необходима система за защита от природни бедствия и кризисни ситуации.

Сред предложенията залегнали в програмата на Републиканци за България за сектор „Земеделие, храни, гори и аквакултури“ се предвижда нулева ставка ДДС за биохрани и нула процента ДДС за къси вериги на доставка за търгувани продукти от организации и производители на плодове и зеленчуци.

„Ще работим за събиране на земеделските производители в групи и организации, идеята е да се търгува чрез организация на потребители както е в цяла Европа“, заяви Маринов.

„Предлагаме публичният сектор да стане основен канал за реализация на български продукти. Всеки един продукт да бъде обозначен със знак за качество – местни и локални стандарти, планински и полупланински продукти, браншови стандарти и означения. По този начин не задължаваме императивно купете българското, а защитаваме българския потребител“, уточни координаторът на сектора.

„Предвидили сме и въвеждане на пределни цени за обвързаното подпомагане. Хранително-вкусовата промишленост е във фокуса и е сред нашите приоритети – индустрия, която оставя добавена стойност тук в България“.

Маринов припомни, че зеленчукопроизводството и овцевъдството са в критично състояние.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече