Business is booming.

НАП оправя половин месец „дребен проблем“ в сървъра си

0

- Advertisement -

Фирмите ще чакат да дойде март, за да променят регистрацията на касов апарат

Технически проблем със сървъра на НАП е извадил от строя за половин месец електронната услуга за дерегистрация на касови апарати. Търговците, които наскоро са сменили името или адреса на фирмата си, също не могат да изпратят задължителните съобщения за променените данни на фискалните устройства, на електронните системи с фискална памет или на интегрираните системи за управление на търговската дейност.

Двете услуги ще бъдат възстановени на 1 март, съобщава НАП, като посочва, че причините те да не функционират са „технически“. Не става ясно защо на приходната агенция са нужни две седмици, за да се прави с проблема. От запознати търговци става ясно, че преди дни извън строя е била и функцията за регистрация на нов касов апарат, което е създало голям проблем за бизнеса, който трябва да подмени устройствата си или да открива нови обекти.

От НАП уверяват, че въпреки тези технически проблеми, стандартното изпращане на данни за продажбите от касови апарати функционира без промени и работоспособността им не е засегната. 

„Прословутите сървъри на НАП са част от цялата инфраструктура за фискални устройства. Това, комбинирано с три години напред-назад със злополучната Наредба Н-18 показва, колко е „чуплива“ държавната инфраструктура. Въвеждат се задължителни изисквания към бизнеса, но самият НАП не може да осигури услугата“, коментира във Фейсбук Ивайло Мирчев от „Да, България“, който е и ИТ-предприемач.

Мирчев припомня, че февруари и март са месеците, при които бяха въведени основна част от фискалните устройства. „Сега се оказва, че търговците не може да получат услуга за подновяване на договорите заради технически проблем в НАП. Така бизнесът отново е в ситуация, при която е длъжен да направи нещо, но не може да изпълни изискванията“, казва той. И допълва: Като финал на всички тези неуредици можем да добавим бонусите, които управлението на НАП получи за 2020 г.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече