Business is booming.

Тревожно: В COVID-кризата необслужваните бързи кредити са скочили с близо 60%

0

- Advertisement -

Като „рискови“ клиенти тези граждани и фирми получават заеми с лихви, далеч над нивата, които дават банките

Делът на необслужваните бързи кредити устремно расте през пандемичната 2020 г. По данни на БНБ размерът им се е увеличил с 58% само за една година.

Ако преди пандемията бързите заеми, чието погасяване закъснява с повече от 90 дни, са били на стойност 109 млн. лв., то в края на 2020 г. те вече са 297 млн. лв. Особено ускорено лошите кредити нарастват през последните три месеца на 2020 г. – за този период те са се увеличили с 34% или със 75 млн. лв. 

Основната част на клиентите на фирмите за бързи кредити са граждани, които не могат да получат финансиране от банките. Най-честите причини за това са, че нямат постоянни доходи, или са попаднали вече в кредитния регистър като лоши длъжници. Точно този тип кредитоискатели пострадаха най-много в COVID-кризата – те бяха първите съкратени или излезли в принудителен неплатен отпуск заради затваряне на редица бизнеси или паднали търговски обороти.

Клиенти на фирмите за бързи кредити са не само физически лица. Малко над 18% от портфейла на небанковите институции са вземания от фирми, показват данните на БНБ към края на 2020 г. Тези търговски дружества също се приемат като неблагонадеждни и нямат достъп до банково финансиране.

Снимка: Money.bg

Като „рискови“ клиенти тези граждани и фирми получават заеми с лихви, далеч над нивата, които дават банките. От 20 до 40% са лихвите, които предлагат повечето фирми за бързи кредити. По закон олихвяването не трябва да надвишава 50% от размера на теглената сума, но не малка част от тези фирми налагат различни допълнителни такси, неустойки и гаранции, които оскъпяват двойно и тройно заема и още повече влошават финансовото положение на длъжниците.

Затова и данните за драстичния ръст на необслужваните бързи кредити през 2020 г. са особено тревожни. Още повече, когато драстично изпреварват ръста на новоотпуснатите през годината заеми. Статистиката на БНБ показва, че общият размер на кредитите в този сектор за една година се е увеличил от 2,9 млрд. лева на 3,07 млрд. лева или с близо 6%.

Засега делът на необслужваните бързи кредити в портфейла на небанковите институции е нараснал до 9,7% при 6,5% преди кризата. Вероятно обаче през тази година делът им ще скочи рязко. За сравнение лошите кредити на банките в края на 2020 г. са 8,7%, докато преди година делът им е бил 9,5%.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече