Business is booming.

Политически чадър: Шепа фирми взимат лъвския пай от агросубсидиите?

0

- Advertisement -

За поредна година бизнесменът Светлозар Дичевски с „Октопод инвест“ грабна над 25 млн. лв.

ЕТ Агро – Светлозар Дичевски, Сортови семена – Вардим АД, ЕТ Деси Светла Симеонова, Ресен ЕООД, Троя-Авто ЕООД, Златия Агро ЕООД, Краси ЕООД, БГ Агро Земеделска Компания ЕООД, Агро Сантия, пише „СЕГА“. 

Това са компаниите, които неизменно всяка година са в Топ 10 на получилите най-едрите субсидии от фонд „Земеделие“. Не е изненада, че начело са именно зърнопроизводители, предвид системата на подпомагане на декар обработваема земя. Интересното е, че първите пет от изброените компании, са свързани с едно и също лице – бизнесменът Светлозар Дичевски. И така е вече 10 години. Само през 2020 г. компаниите му са получи общо 25.5 млн. лв. субсидии.  Заради явлението „субсидийни агромилионери“, придобило уродливи размери в България, ЕС въведе таван на подпомагането от земелските фондове за един фермер. 

Специализираният сайт Agri.bg публикува списъци с най-големите ползватели на безвъзмездни средства по линия на европейските земеделески фондове от 2007 г. насам. Информацията, предоставена от Държавен фонд „Земеделие“ с огромна неохота, излиза на бял свят благодарение на една будна и упорита гражданка – младата адвокатка от Велико Търново Сева Памукчиева.

През лятото на 2020 г. адв. Памукчиева иска от ДФЗ данни за 300-та бенефициенти, получили най-много субсидии от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за всяка година, откакто България е член на ЕС. Първоначално изпълнителният директор на фонда Васил Грудев отказва да отговори. Но след последвалата жалба за незаконосъобразен отказ Административният съд мен във Велико Търново се произнася в полза на юристката. Така на 3 февруари 2021 г. адвокат Памукчиева получава исканата информация.  

Списъците за всяка от годините в периода 2007 – 2020 г. заемат 74 страници. Прави впечатление, че сред ползвателите на субсидии има доста винзаводи и изби, много общини, представители на млечната индустрия, сдружения и кооперации, както и че има една група едри агробизнесмени, които сякаш са абонирани за евросубсидиите и получават едри порции от тях всяка година – като собственика на „Октопод инвест холдинг“ Светлозар Дичевски, известен зърнопроизводител. 

Според информация на „Капитал“ през своите дружества  Дичевски обработва над 1 млн. дка земеделска земя в почти всички райони от страната, а по-голямата част от тях ползва под аренда. 

„Златия Агро“ ЕООД, е еднолична собственост на Кирил Йорданов. Компанията е регистрирана и отглежда технически и маслодайни култури в град Вълчедръм, област Монтана. За 2020 г. е получила 7.154 млн. лв. субсидия.

 Регистрираната във Велико Търново „Краси“ ЕООД е собственост на 35-годишния Красимир Милков е с 3.235 млн. лв. субсидия за 2020 г.

„БГ Агро Земеделска компания“ е част от варненската група „БГ Агро“, която обединява няколко компании за зърнопроизводство, съхранение, търговия и съпътстващи земеделски дейности. Холдингът е мажоритарна собственост на братята Ненко и Даниел Ненкови.

Агро Сантия и Агро Сантино – две компании, които дъщерни дружества на земеделския инвестиционен фонд „Серес“, но сега са собственост на „Ромфарм компани“, които отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица в Северозападна България.

“Струваше ми се абсурдно дружества и хора, които работят десетки и стотици хиляди декари, да получават огромни субсидии. За известно време живях  в чужбина и откривам колосални разлики – в останалата част на ЕС повечето фермери са дребни, грижат се за малки по размер, но наследявани с поколения имоти, а когато човек е гледал как дядо му и баба му са работили земята, после и родителите му, той има съвсем друго отношение”, разказва пред Agri.bg търговският адвокат Сева Памукчиева.

Според нея смисълът от субсидирането на земеделието в ЕС е да се подпомогнат именно такива производители –които имат малко земя, но влагат много в нея. А в България, където имаме много и доста плодородна земя, имаме съвсем порочен начин на обработка – големи производители, които не са достатъчно ангажирани със земята, нямат връзка с нея, а малките производители са оставени на произвола и доста често за тях е много трудно, дори невъзможно да се конкурират”.

ЩЕДРО

Годишно фонд „Земеделие“ изплаща около 1 млрд. лв. агросубсидии. Обикновено това се прави още в началото на годината, а често и в края на предходната със средства на държавата, а след това се чака Брюксел да преведе парите. Една от причините за спада на фискалния резерв с над 5 млрд. лв. през декември 2020 г. са именно земеделските субсидии. Държавата е взела от резерва над 900 млн. лв., за да ги изплати още предколедно за 2021 г. И очаква Брюксел да възстанови сумите през февруари.

Автор: ЙОАНА ПЕТРОВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече