Business is booming.

Туроператорите алармират: 30% от хотелите в България няма да работят това лято

0

- Advertisement -

Очаква се около 30% от хотелите да не отворят това лято, защото те работят на т.нар. индустриален принцип – работят с ниско тарифните авиокомпании, които са едни от най-пострадалите от пандемията. Това заяви Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков по Bloombergtv.

По думите му от общо 17 000 места за настаняване в страната, само около 8 000 са афиширали, че ще работят през летните месеци.

„Нашите очаквания са, че пандемията в голяма степен ще отшуми през лятото, както се случи и миналата година, и повече места за настаняване да работят. 

Той допълва, че летният туризъм обикновено представлява около 70% от общия обем на българския туризъм.

Снимка: Loulou D’Aki/Bloomberg

Що се касае до настоящия зимен сезон, той бележи спад от 60% в сравнение с 2019 г.

Драганов коментира и данните на Министерството на туризма, според които към днешна дата България отбелязва 70% спад на чуждестранни туристи.

„Хората, които влизат в страната са между 230 хил. всеки месец, като за сметка на това миналата година те са били от порядъка на 550 хил.“

По думите му цялостната политика за подпомагане на хората, които работят в туристическия бранш, се бави.

Работниците сега разбраха, че няма профсъюзи, които защитават техните интереси. Оказва се, че години наред голяма част от хората в този бранш са били без трудови договори и сега пандемията осветли до голяма степен икономиката и туризма“, казва гостът.

„Според мен няма човек, който да е доволен от мерките, които се предприемат в полза на хората от туризма.“

Източник: Bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече