Business is booming.

СЗО с улика №1: COVID-19 е тръгнал от ферма за диви животни в Южен Китай

0

- Advertisement -

Коронавирусът най-вероятно се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна Азия от прилепи, като инфекцията от прилепите е попаднала първоначално във ферма за диви животни, а след това вероятно е заразила служителите или самите животни. А оттам COVID-19 вече се е разпространил по-нататък след като „стоката“ е стигнала до животинския пазар в Ухан.

Това заяви след завръщането си в САЩ пред в.“Ню Йорк Таймс“ д-р Питър Дашак, член на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който бе на инспекция в китайския град, откъдето тръгна заразата.

Той разказа как специалистите на СЗО не са имали достъп до личните данни на някои пациенти поради политиката за поверителност в Китай. Освен това някои хора, които са прекарали COVID-19, отказали да се срещнат с разследващия екип.

От първия ден данните, които преглеждахме, бяха нови, каквито не са виждани извън Китай. Кои са продавачите на пазара Хуанан? Какви са техните вериги от доставчици? Какви са били контактите на първите случаи? Колко реални са били първите случаи? Какви други клъстъри (на разпространение) е имало? Когато питахме за повече информация, китайските учени изчезваха и след няколко дни вече бяха направили анализ и ни даваха нова информация. Тя бе изключително полезна – разказва д-р Дашак. – Пазарът е затворен на 31 декември или 1 януари и китайските власти са изпратили група учени, за да опитат да разберат какво става. Направено е обширно проучване. Знаехме, че са били събрани 500 проби и има много положителни резултати от пробите на животински трупове или месо. Но нямаше много информация за всичко извършено. Сега я получихме цялата и това много ни отвори очите. Оказва се, че са направили 900 проби. Проверили са канализацията, влизали са във въздухопроводи да търсят прилепи, хващали са бездомни животни из пазара – котки, плъхове, дори една невестулка. Взели са проби от зайци, змии, костенурки и жаби и др., продавани на пазара. Ферма за зайци може да е била критична точкса. Говореше се и за язовци, а в Китай това означава далекоизточни язовци, които са всъщност порове. На този пазар са продавани животни, които могат да носят коронавируса. Те може да са били заразени с прилепи другаде в Китай и да са донесени на пазара в Ухан. Така че това е улика №1„.

Според д-р Дашак доставчиците на пазара са били от Южен Китай, включително провинциите Юнан, Гуанси и Гуандун. А Юнан е мястото, където най-близкият до SARS-CoV-2 вирус се среща при прилепите. От Гуанси и Гуандун пък са били доставяни панголините (бозайници, наричани и люспеници), които също са носители на близки вируси.

Ако трябва да се каже коя версия натежава най-много – мисля, че вирусът идва от прилепи в или в Югоизточна Азия, или в Южен Китай от прилепи, откъдето е попаднал във ферма за диви животни. Бил съм в много такива и там често отглеждат смесено различни животни – цибети, порове, еноти. Те могат да се заразяват от прилепи. Или хората, работещи там са се заразили и се го внесли, или животните от фермата са пренесли вируса на пазара. А в град с голяма популация, като Ухан, има много хора, които ходят на пазара и могат бързо да разнесат вируса“, заключава представителят на СЗО.

Той обаче предупреждава, че е имало и случаи на инфекция с коронавирус, която е тръгнала не от пазара в Ухан. Според него има и други пациенти, които са се заразили от други пазари. 

Какви са следващите стъпки на екипа на СЗО, който работи съвместно с китайските учени?

„Доставчиците на животни по веригата са известни. Знае се името на фермата, знае се собственикът. Но трябва да се отиде дотам, да се говори с фермерите, семействата им, да бъдат тествани те и цялата общност наоколо. Да се види дали има останали животни в района, дали носят инфекция, дали има трансгранично движение, защото вирусът би могъл да се пренесе в съседни страни като Виетнам, Лаос или Мианмар. Сега откриваме все повече свързани вируси. Има един в Япония, един в Камбоджа, един в Тайланд – казва д-р Дашак. – От човешка гледна точка – трябва да се търсят по-ранни случаи, други клъстъри, да се търси в банки с кръвен серум, ако е възможно. Всичко това би било прекалено чувствителна тема в Китай и ще е необходимо убеждаване, дипломатичност и енергия. Защото, честно казано, издирването на източника на този вирус в Китай мисля, че не е голям приоритет за правителството. Навсякъде този вирус става политически въпрос и това е един от проблемите“.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече