Business is booming.

Тревожна липса на интерес към ваксинирането – много от списъците на джипитата са празни

0

- Advertisement -

Още няма яснота дали общопрактикуващите лекари ще започнат ваксинациите от най-възрастните хора

Интересът за ваксиниране сред „масовия българин” е драстично малък към момента, показа проверка на „Сега”. Той се очертава да е доста по-нисък спрямо медиците и учителите, включени в първите две фази на имунизирането, макар и те да не проявиха особено желание. Вероятно ниския интерес е една от причините властта да не изглежда толкова притеснена за логистиката при предстоящите ваксинации въпреки многото неясноти, които продължават да стоят на дневен ред, пише „СЕГА“. 

В момента личните лекари правят списъци с хората, които не попадат в първите три етапа на ваксинацията, но искат да се включат. Именно с тях –  в кабинетите на джипитата, до около 5 март ще стартира т.нар. масово ваксиниране. Но списъците са почти празни, някои практики директно регистрират нулев интерес. Имената на желаещите трябва да бъдат предадени в съответната РЗИ до понеделник, тоест положението надали ще се промени драстично в следващите дни. Все пак списъците не са окончателни и ще могат да се допълват постоянно. 

Първоначално личните лекари получиха инструкции да записват само хора над 65 г. и по-млади с хронични заболявания, както официално е според имунизационния план. Но поради липсата на голям интерес започнаха да записват всеки желаещ. С това реално се даде възможност да се включи всеки мераклия. Въпреки отпадането на приоритетите при събирането на заявките картината по селата в т.нар. неблагоприятни лекарски практики показва много нисък интерес. „От 600 пенсионери при мен трима се записаха. Казвам и на по-младите, но няма засега”, съобщи пред „Сега” лекарката Галя Пенева от село Гроздьово, Варненско. „От 1800 нямам нито един записан”, каза Неджми Уруч, джипи в село Лъжница, Благоевградско. Валентин Славков от Кърджалийско, който обслужва над 1000 пациенти, е записал четирима. 100 от 1600, 15 от 550… – това са числа за шуменски и ямболски села. Ситуацията е направо отлична при Диана Кръстева от Хотница, Великотърновско. „Около 30 души са записани от общо 250. Много питат за руската ваксина. Кой им е вкарал мухата, че ще има руска ваксина, не знам”, коментира тя.

Снимка: в. „Труд“

В големите градове интересът е по-висок, но пак е доста по-малък от първата фаза при медиците (около 20%) и учителите (24%). При софийския личен лекар Христина Иванова от около 1100 пациенти са се записали 45 възрастни и 18 по-млади. При Румяна Маркова от Пловдив и Христина Николова от Бургас – към 10%. Светлин Митев от Варна и Нина Сярова от Стара Загора съобщиха за около 15% желаещи.

Почти всички джипита, с които „Сега“ успя да се свърже, не бяха наясно как точно ще бъде организирана ваксинацията. От здравно министерство също не дават конкретни отговори и прибягват до общи приказки по конкретни въпроси, свързани с реда, по който ще се извършват ваксинациите при джипитата. Неяснотата дали ще се следват приоритетните групи остава, макар че при много нисък интерес този въпрос отива на втори план. Ако не покаже поне малък интерес по темата обаче, България рискува да се прочуе като една от малкото страни в Европа, която не е направила никакъв опит да ваксинира на първо място най-възрастните и рискови групи.

Още няма детайли и около готвената платформа за онлайн регистрация за ваксинирането, от която се очаква да подобри организацията в големите градове и да даде възможност за избор на ваксина и място на ваксинация. Докато платформата не стане активна, остава алгоритъмът позвъняване на личен лекар. От МЗ са категорични, че личните лекари нямат право да отказват да ваксинират граждани, каквито сигнали вече се получават. „Общопрактикуващите лекари са договорни партньори на НЗОК и в този смисъл същите имат ангажимент към осъществяването на дейностите, договорени в НРД, в т. ч. и поставянето на имунизации“, изтъкват от МЗ в отговор на въпроси на „Сега“. Не става ясно какво трябва да направят гражданите, ако такъв отказ все пак е налице. 

Здравно неосигурените лица ще се ваксинират в регионалните здравни инспекции и в други пунктове на територията на съответните области, като всички тези места за ваксинации ще станат видими в google maps, обясняват още от МЗ. В труднодостъпни места освен на личните лекари за ваксинациите ще се разчита и на мобилни екипи. Продължава да няма детайлна информация и как точно ще се гарантира избора между трите налични към момента ваксини, ако пациентът е заявил даден продукт, а от него в момента няма налични дози.

ПОЧТИ НЕВЕРОЯТНО

Проверката на „Сега” за интереса на хората установи и направо невероятни на фона на общата картина данни. Те са при личния лекар Юрий Йорданов, който обслужва пациенти в Плевен и селата от областта – от 470 души над 65 години 320 са изявили желание да се ваксинират, плюс 11 по-млади.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече