Business is booming.

Тревожно: Почти нулева година за зимния туристически сезон у нас

0

- Advertisement -

„В момента хотелите в зимните курорти са заети на 50% от капацитета си, а спадът при чуждестранните туристи е 70%, дори гони 80%, например в Банско. Основно се разчита за уикенд туристи с направени резервации в последната минута. Гостите от чужбина са предимно от съседни на България като Румъния страни заради усложнената ситуация с въздушния транспорт. Има известен брой германци и израелци. При въвеждането на PCR-тестове на границата обаче анулираните резервации са скочили допълнително, тъй като те оскъпяват почивката.“

Това коментира министърът на туризма Марияна Николова.

Тя препоръча на целия туристически бранш да се ваксинира, за да може да се внесе спокойствие в сектора, а и сред туристите и „особено на чужденците, които идват при нас“.

Заявката Марияна Николова даде в студиото на БТВ, след като стана ясно, че здравният министър Костадин Ангелов няма да разреши замяна на PCR-тестовете с антигенни тестове за влизане на чужденци с цел туризъм у нас. Такова предложение бе отправено от Марияна Николова.

Според Николова имунизацията няма да е проблем, защото се очакват 2 милиона ваксини преди началото на сезона.

Вицепремиерът отбеляза, че за разлика от повечето европейски страни нашите зимни курорти работят, благодарение на навременната подготовка. Николова обаче е песимист за въвеждането на ваксинационни паспорти, тъй като това би било дискриминационна практика.

На 28 август е била проведена среща, на която са били обсъдени мерките и правилата на работа, като са заимствани най-добрите практики от чужбина. Такава работна среща и подготовка ще има и за летния сезон. Заради пандемията се наблюдава пренасочване към къщите за гости и малките места за настаняване.

„Засега няма данни за заболели туристи, които са били на почивка у нас“, каза Николова.

Източник: Standartnews.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече